Přetřeli v noci Lennonou zeď na bílo. Nyní prozradili proč

18.11.2014 17:10

K přebílení takzvané Lennonovy zdi na pražském Velkopřevorském náměstí se na facebooku přihlásila umělecká skupina Pražská služba. Na bílé zdi, která patří k zahradě Řádu maltézských rytířů, se objevil pouze nápis Wall Is Over (Zeď skončila). Záhy se tam začaly objevovat nové nápisy. Trestní oznámení kvůli vandalismu majitel zdi po komunikaci se studenty stáhl.

Přetřeli v noci Lennonou zeď na bílo. Nyní prozradili proč
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lennonova zeď v Praze

Nápis parafrázuje název skladby Happy Xmas (War Is Over), tedy Šťastné Vánoce (Válka skončila), kterou nahráli John Lennon s Yoko Ono v roce 1971. "Nechtěli jsme přetírat něčí nápisy, ale dát prostor pro nové. Zeď už sloužila jen jako turistická atrakce a staré nápisy už byly vyprázdněné. Je to v duchu myšlení Johna Lennona. Dali jsme prostor pro svobodné vyjádření dalším lidem," řekl Jan Dotřel u umělecké skupiny. Na místě prý byli několik hodin a dokonce i diskutovali s kolemjdoucími.

Řád trestní oznámení stáhl

Zástupci řádu se ráno obrátili na policii, po komunikaci se studenty, kteří se k přemalování zdi přihlásili, ale své podání stáhli. "Ráno jsme se domnívali, že jde o vandalismus. Je škoda, že se na nás neobrátili předem, mohli jsme tomu nedorozumění předejít," řekl mediální zástupce řádu Michal Peterka.

Podle mluvčího pražské policie Tomáše Hulana by nicméně šlo maximálně o přestupek, a to buď proti občanskému soužití, nebo proti majetku. O trestný čin sprejerství se prý nejedná, zeď je k němu v podstatě určena.

Lennonova zeď je sprejerství naruby

Podle mluvčí Prahy 1 Veroniky Blažkové byla zeď přebílena pravděpodobně v noci z 16. na 17. listopadu. "Praha 1 proti sprejerství bojuje, ale Lennonova zeď má svoji symboliku. Je to takové sprejerství naruby," řekla Blažková.

Lennonova zeď patří k Maltézské zahradě. První nápisy a básničky se tu začaly objevovat již v 70. letech minulého století a postupně se dostala až do turistických průvodců. Kromě textů tu byl i portrét Johna Lennona, který jej většinou zobrazoval v dlouhých vlasech a brýlích z období Bílého dvojalba z roku 1968. Zeď několikrát nechala přemalovat za minulého režimu komunistická moc, nápisy se zde ale vždy objevily znovu. U zdi se konaly pravidelné vzpomínkové akce na Lennona.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …