Převrat v Ústí nad Labem: Zastupitelstvo dnes odvolalo celé vedení města

24.06.2015 12:36

Novou primátorkou Ústí nad Labem dnes zvolili zastupitelé Věru Nechybovou (ANO). Jejími náměstky budou Jiří Madar z Ústeckého fóra občanů (UFO) a Pavel Dufek (ANO). Volbu nového vedení města podpořily opoziční ODS, ČSSD a KSČM. Zastupitelé těsně před tím odvolali celé vedení složené z hnutí ANO a PRO!Ústí, které město vedlo od loňských komunálních voleb. Primátorem byl Josef Zikmund (ANO). Vítěz voleb, hnutí ANO, se rozštěpilo a situací v ústecké organizaci už se podle informací ČTK zabývá jeho vedení.

Převrat v Ústí nad Labem: Zastupitelstvo dnes odvolalo celé vedení města
Foto: Hans Štembera
Popisek: Magistrát města Ústí nad Labem

Pro odvolání bývalého vedení města hlasovalo 19 z 37 zastu­pitelů. Z 12 zastupitelů ANO návrh podpořili čtyři členové, ruku pro zvedli i dva zastupitelé UFO, tři z ODS a po pěti z KSČM a ČSSD. Volbu nového vedení podpořil ještě jeden člen ANO, celkem tak získalo 20 hlasů.

Nechybová se chce především soustředit na odvrácení sankcí, které městu hrozí za chyby v evropských projektech. „Město se také musí připravit na nové programovací období, aby mohlo co nejdříve čerpat další dotace. V současné finanční situaci město ani jiné možnosti než investice s podporou dotací nemá,“ řekla Nechybová.

ANO a UFO podle náměstka Madara neuzavřely standardní koalici. Část ANO má pět hlasů a UFO dva. Podporu chtějí získávat napříč politickým spektrem. „Stavíme to tak, že to bude nazváno smlouva o spolupráci na volební období. Program budeme stavět tak, aby se tam našly všechny strany a podporovaly ty body, se kterými budou souhlasit,“ řekl ČTK Madar.

Podle zastupitelů, kteří odvolání podpořili, vedení města v podstatě nefungovalo. „Opravdu došlo k tomu, že všechny problémy města se koncentrovaly pouze a jen na problém Činoherního studia a na různé, podle našeho názoru nerealistické vize. Problémy, které souvisí s běžným fungováním města, neřešilo,“ řekl ČTK předseda ústecké ODS Libor Turek.

Hausenblas: Zrada na voličích

Návrh na odvolání inicioval starosta obvodu Severní Terasa Pavel Dufek (ANO). „Ve městě se už dál nebudou vyhazovat peníze za nesmyslné architektonické a urbanistické studie, naopak se bude rozumně investovat do toho, co potřebují a mohou využívat v každodenním životě obyvatelé města,“ řekl Dufek.

Lídr PRO!Ústí Martin Hausenblas krok zastupitelů označil za zradu na voličích. „Se vší vážností říkám, že se město Ústí nad Labem řítí do velkého problému. Lidé, kteří půl roku nemluvili, podle mého názoru vstoupili do něčeho, což v komplexu nevnímají, protože nemají informace,“ řekl ČTK Hausenblas.

Bývalý předseda ústeckého ANO Pavel Štěpař, který byl členem vedení města, připustil, že spolupráce v koalici nefungovala. „Nebyli jsme schopni nastolit dialog s koaličním partnerem, a to je zásadní pochybení ANO,“ řekl Štěpař. Podle informací ČTK se nejednotností v ústecké oblasti zabývá vedení hnutí ANO. Krajský manažer hnutí Jakub Komárek nechtěl zatím oficiálně nic komentovat.

Bývalý náměstek primátora Martin Mata (ANO) ČTK řekl, že označil postup stranických kolegů za projev moci. „U nich nejsou žádné důvody, žádné argumenty, není žádná diskuse, žádný dialog. Je to jenom projev moci, nic jiného to není,“ řekl ČTK Mata.

Koalice se v posledních měsících potýkala s nejednotností. Projevila se už na začátku roku při schvalování rozpočtu. Prošel návrh upravený podle požadavků opozice.

Zastupitelé zasedání přerušili, znovu se sejdou 30. června. Nové vedení města si chce detailně nastudovat materiály.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…