Prezident NKÚ vynadal Rakušanovi: Česká pošta je váš podnik, takže…

23.04.2023 16:12

Prezident Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) Miloslav Kala by se spíše přikláněl ke kontrole České pošty, ke které úřad tento týden vyzvala Poslanecká sněmovna. Řekl to dnes v pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi.

Prezident NKÚ vynadal Rakušanovi: Česká pošta je váš podnik, takže…
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Nejvyššího kontrolního úřadu Miloslav Kala

Rozhodnout ale o případné kontrole musí kolegium, tedy širší vedení NKÚ. Úřad naposledy státní podnik kontroloval v roce 2017.

Sněmovna schválila podnět k tomu, aby kontrolu NKÚ uskutečnil bez zbytečného odkladu. Pro podnět ke kontrole hlasovali i poslanci opozice.

„Za sebe bych se k tomu spíš přikláněl. Myslím, že pět let je správný čas. Začíná docházet k určitým změnám, které by bylo dobré vyhodnotit, popsat a vyjádřit se k nim,“ uvedl Kala.

NKÚ kontroloval státní poštu naposledy v roce 2017 a zjistil tehdy některé nedostatky. Pošta například v letech 2015 a 2016 nakoupila nábytek pro své pobočky, ale tento nábytek ležel ještě v roce 2018 ve skladu. „Neexistuje také dlouhodobá koncepce rozvoje České pošty, kterou by resort měl mít vypracovanou a podle které by se měl podnik rozvíjet,“ konstatoval tehdy NKÚ.

Kala dnes také připomněl, že tehdy NKÚ vyčetl Ministerstvu vnitra, že je zakladatelem státního podniku a v minulých letech nevykonal u České pošty žádnou takzvanou veřejnoprávní kontrolu. „Situace teď po pěti letech by měla ukázat, zda Ministerstvo vnitra plnilo řádně svoji roli zakladatele a do jaké míry je zodpovědno za to, do jaké situace se pošta dostala,“ dodal prezident NKÚ.

Hospodaření pošty se podle Kaly úřad dotkl i loni při kontrole Českého telekomunikačního úřadu. „Tam byla řešena záležitost plateb státu za poštovní služby a problémy s tím spojené,“ uvedl.

Vláda nedávno schválila záměr pošty zrušit zhruba desetinu jejích poboček, kterých je nyní 3 200. Opozice kabinetu a ministru vnitra Vítu Rakušanovi (STAN) vyčítá například špatnou komunikaci s veřejností i se starosty a primátory ohledně dalšího působení pošty. Rakušan už dříve označil rušení poboček za „záchrannou brzdu“. Před poslanci tento týden uvedl mimo jiné, že i po snížení počtu poboček zůstane v ČR nejrozsáhlejší síť pošty v zemích EU. Pobočky se omezují ve 113 městech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

nestačil by podat podnět k trestnímu stíhání za porušování povinností při správě majetku občanů čr ?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusetarik123 , 23.04.2023 17:09:21

|  10 |  0

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…