Prezident Pavel bude úřadovat. Přijme kandidáta na ministra. A nejen to

20.06.2023 6:30

Prezident Petr Pavel se dnes sejde s kandidátem na ministra zemědělství Markem Výborným (KDU-ČSL).

Prezident Pavel bude úřadovat. Přijme kandidáta na ministra. A nejen to
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Petr Pavel kráčí na Pražský hrad

Pavel jmenuje Výborného ministrem ve čtvrtek 29. června. Ke konci měsíce skončí nynější ministr Zdeněk Nekula (KDU-ČSL), který oznámil rezignaci minulý týden. Výborného nominaci musí ještě ve čtvrtek schválit celostátní výbor lidovců. Pavel se dnes také chystá jmenovat viceprezidentem Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) Jana Málka.

arm. gen. v.v. Ing. Petr Pavel, M.A.

  • BPP
  • Profil není převzatý, články vkládá redakce.
  • prezident České republiky

Nekula minulý týden svůj odchod z funkce zdůvodnil tím, že v posledních týdnech necítil podporu vedení lidové strany. Pavel o víkendu v rozhovoru pro CNN Prima News řekl, že důvody Nekulova odchodu jsou osobní a nemá důvod je přezkoumávat. Podstatné pro něj je, že premiér Petr Fiala (ODS) s takovým řešením souhlasí.

Podle Fialy je Výborný zkušený politik s morálním kreditem, který by byl pro vládu velkou posilou. Nový ministr musí intenzivně pracovat na zlevnění potravin, a pomoct tak s dalším snížením inflace, uvedl. Podle Jurečky má Výborný jako bývalý předseda lidovců respekt u politických kolegů a dobré předpoklady, aby mohl ministerskou funkci zastávat do konce volebního období.

Málka zvolila o jeden hlas kandidátem do funkce viceprezidenta NKÚ Sněmovna na konci května. Navrhly ho strany vládní koalice. Málek je nyní člen širšího vedení úřadu. Podle ústavy jmenuje prezidenta a viceprezidenta NKÚ na návrh poslanců prezident republiky. Dnem jmenování započne novému viceprezidentovi jeho devítileté funkční období.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Prezident, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseWella , 20.06.2023 9:53:33
Výborný je teolog a historik a k zemědělství má tento studijní obor hodně daleko.. pokud ho Pavel bude bez výhrad jmenovat tak jen ukazuje jak se snaží být hezký na všechny strany. To Zeman měl aspoň koule, pamatuji se jak odmítl jmenovat Šmardu na ministra kultury a myslím, že byly i další případy kdy se mu kandidát zdál nekompetentní dělat nabízenou funkci. Ale možná se nám pan Výborný nad stavem našeho zemědělství každé ráno pomodlí a hned to půjde lépe ´.

|  5 |  0

Další články z rubriky

„Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

20:45 „Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

Neziskovka Člověk v tísni oznámila, že otevřela humanitární sbírku SOS Gaza pro psychologickou pomoc…