Prezident Zelenskyj znovu promlouvá: Toto je poslední varování!

02.04.2022 8:00 | Ze sítí

Volodymyr Zelenskyj, ukrajinský prezident, v noci z 1. na 2. dubna, konstatoval, že Ruská federace sáhla hned ke dvěma opravdu hodně hloupým aprílovým vtipům. Prezident na oba pádně odpověděl. Varoval Rusy, že půdu Ukrajiny pokryjí mrtvoly ruských mladých branců. „Zachraňte své děti, aby se z nich nestali zloduši,“ obrátil se na ruské matky.

Prezident Zelenskyj znovu promlouvá: Toto je poslední varování!
Foto: Screen FB Volodymyra Zelenského
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj znovu promluvil ke svým ukrajinským spoluobčanům a ke světu. Protože svůj proslov natáčel v noci z 1. na 2. dubna, konstatoval, že Rusové přišli s aprílovým vtipem. S nejapným vtipem. Povolali jarní brance, které podle všeho pošlou na Ukrajinu. A to je podle Zelenského opravdu špatný vtip.

„Protože letošní branci mohou být posláni do války proti našemu státu, proti našim lidem. A tohle bude zaručená smrt pro mnoho velmi mladých kluků. A přestože nejsou našimi občany, ačkoli jsou občany státu, který s námi válčí na naší půdě, je naší povinností jako lidí je stále dokola varovat. Varujte každého takového brance, jeho rodiče. Nepotřebujeme tady další mrtvé. Zachraňte své děti, aby se z nich nestali zloduši. Neposílejte je do armády. Udělejte, co můžete, abyste je udrželi naživu. Doma. U sebe doma,“ apeloval Zelenskyj na ruské matky.

Podle ukrajinského prezidenta je povinností všech říkat Rusům o této válce pravdu, protože jejich vlastní stát jim pravdu neříká. Neříká jim, kolik ruských vojáků na ukrajinské půdě umírá.

Hned poté vyzval obyvatele Krymu, pokud budou povoláni do ruské armády, aby se válce ze všech sil vyhýbali a pokud už narukují, aby se při první možné příležitost vzdali ukrajinské armádě. „Budete žít,“ přislíbil Zelenskyj všem těm, kteří se vzdají.

Podle ukrajinského prezidenta Rusové sáhli ještě k jednou opravdu velmi hloupému aprílovému žertu.

Anketa

Má prezident Zeman vaši důvěru? (Ptáme se od 30. 3. 2022)

70%
27%
hlasovalo: 23469 lidí
„Druhý velmi hloupý aprílový žert sehráli okupanti s některými obyvateli jižních oblastí Ukrajiny, kam dočasně vstoupily ruské jednotky. Jmenují některé ‚gauleitery‘, některé dočasné vůdce. A vyhrožují zaměstnancům podniků a úřadů, aby s těmito dočasnými šéfy spolupracovali. Můj vzkaz pro ně je jednoduchý: za spolupráci s nepřítelem ponesete zodpovědnost. Jestli dnes či zítra, to je vedlejší. To zásadní je, že jednoho dne znovu přijde ke slovu spravedlnost,“ řekl jasně ukrajinský prezident.

Tomu, kdo kolaboruje, podle Zelenského nakonec nezbude nic jiného, než utéct do Ruska, nebo čekat, až si pro něj přijde spravedlnost. „Toto je poslední varování,“ zahřměl Zelenskyj.

Poté se obrátil na ty Ukrajince, kteří statečně bojují proti agresorům. Všem připomněl, že okupační jednoty se stahují ze severu země. Buď sami, nebo protože jsou vytlačováni ukrajinskou armádou. Ale to neznamená, že je toto území bezpečné. Pořád tam leží mrtví lidé, nevybuchlá munice, v zemi jsou zakopány miny a tak podobně. Na území, kam vstoupila noha ruského okupanta, zkrátka není bezpečno. „Každý, kdo se do této oblasti vrací, musí být také velmi opatrný!“ zdůraznil Zelenskyj.

Prezident varoval všechny své spoluobčany, že prozatím není Ukrajina v bezpečí. Připomněl, že kamkoli může dopadnout ruská raketa, která může zabíjet.

Ale vedle neustále hrozícího ostřelování a bombardování kdekoli se podle Zelenského Rusové chystají k dalšímu tvrdému úderu na východě země. Hromadí své síly kolem Charkova a chystají se znovu zaútočit. „Čeká nás ještě mnoho těžkých bitev,“ řekl Zelenskyj.

Pak se obrátil na světové lídry a zdůraznil, že Ukrajina stále potřebuje pomoc. Potřebuje, aby svět zesílil sankce proti Rusku, ale potřebuje také dodávky zbraní, s nimiž by se mohla bránit ruským agresorům. A do třetice potřebuje dostat civilisty z obklíčených měst, jako je Mariupol, do bezpečí. „Evropská unie nemá právo situaci těchto lidí mlčky přecházet,“ rozohnil se Zelenskyj. „Na tuto humanitární katastrofu musí reagovat celý svět,“ zesiloval dál hlas ve spojitosti se situací v Mariupolu.

Prozradil, že se v pátek odpoledne setkal přímo v Kyjevě s předsedkyní Evropského parlamentu Robertou Metsolaovou, kterou podle svých vlastních slov vyzval, aby EU ještě přitvrdila v sankcích proti Rusku. Pokud už z mezinárodního platebního systému SWIFT odstřihává ruské banky, pak podle Zelenského bezpodmínečně musí odstřihnout všechny banky. A pokud západní společnosti podnikají v Rusku, pak podle Zelenského nestačí, aby jen pozastavily ve svých ruských pobočkách výrobu. Zelenskyj Evropanům sdělil, že tyto firmy musí své podniky v Rusku úplně zrušit.

Nakonec Zelenskyj popřál co nejlepší prožití ramadánu všem muslimům žijícím na Ukrajině. Ukrajina podle Zelenského nezapomíná ani na své muslimy. Teď je podle něj ještě důležitější, aby všichni Ukrajinci stáli bok po boku. Aby bez ohledu na své vyznání bránili svou zemi.

„V bojích za svobodu Ukrajiny. V naší válce za nezávislost. Ve kterém určitě vyhrajeme. Určitě dosáhneme míru. Pro celou naši zemi. Upřímně vám přeji mír! Každému. Celé Ukrajině! Všem lidem na světě,“ obrátil se nejen na ukrajinské muslimy.

Nakonec se tradičně rozloučil: „Sláva Ukrajině!“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …