Prezident Zeman? Levicový obraz de Gaulla, píše Ekonom

31.01.2013 12:21

Časopis Ekonom přirovnává novou hlavu českého státu k postavě francouzského prezidenta Charlese de Gaulla. Nejsou prý ale zcela totožní, spíše jde o zrcadlový obraz, který mění to, co je nalevo a co napravo. Ačkoli se v mnoha ohledech liší, existují nezpochybnitelné společné body.

Prezident Zeman? Levicový obraz de Gaulla, píše Ekonom
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloš Zeman přichází do svého volebního štábu

Chuť vládnout a přesvědčení, že právě na nich stojí záchrana vlasti. Víra ve vlastní poslání, která je oba v pozdním věku a za zenitem fyzických sil přivedla z venkovského klidu do vrcholné politiky. Nebo neskrývaná bojovnost, bez níž by byl návrat na výsluní nemyslitelný. To podle Ekonoma oba prezidenty spojuje.

Zemanova stylizace do role zachránce prý celkem vyšla už ve funkci premiéra v letech 1998 až 2002. Nyní se ale coby prezident musí především zasadit o odstranění „blbé nálady", která dusí české hospodářství.

Navíc hrozí, že společnost zůstane rozdělená, ačkoli Zeman prohlásil, že chce být prezidentem všech. Nutné je nastolit politickou stabilitu, k čemuž ale nový prezident zatím nepřispívá. Jeho tlak na předčasné volby může přerůst ve válku s vládou Petra Nečase. Útočil i na sociální demokracii, s níž má nevyřízené účty.

Navíc platí, že prezident v našem systému hraje tradičně větší roli, než jakou mu přisuzuje ústava. Zeman nyní může dosazovat své lidi na klíčová místa. Politolog Tomáš Lebeda v této souvislosti hovoří o možném začátku poloprezidentského systému.

A právě posílení moci prezidenta je něco, co si vymohl ve Francii de Gaulle. Prvním krokem tímto směrem se podle časopisu Ekonom mohou stát pravidelné Zemanovy návštěvy na zasedání kabinetu, které sám avizoval. Tvrdí, že hodlá být moderátorem debaty mezi politickými stranami s jasným cílem: aby vznikla pevná vláda a silná opozice.

V Bruselu si oddechnou

Co se týče zahraniční politiky, mohou si s odchodem Václava Klause a nástupem Zemana do čela státu oddechnout představitelé Evropské unie. „Euroskeptika vystřídá eurofederalista," píše Ekonom.

Zeman má v ohni i další želízka. Na jedné straně pečlivě budované přátelství s Moskvou. A na druhé straně porozumění pro některé kroky americké zahraniční politiky, pokud by byla namířena proti islámskému fundamentalismu.

„I z toho je patrná Zemanova snaha být připraven na všechno, tedy ona pověstná gaullistická politika všech azimutů, která se v jeho případě netýká jen mezinárodních vztahů, ale také domácí politiky. Tak či onak je měsíc před prezidentskou přísahou zřejmé, že se Zeman na Pražském hradě pokusí zanechat výraznou stopu," uzavírá časopis Ekonom.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…