Prezident Zeman bude v Číně jednat hlavně o ekonomické spolupráci

07.05.2017 8:58

Hlavním motivem cesty prezidenta Miloše Zemana do Číny by měla opět být ekonomická spolupráce. Na konferenci o projektu Hedvábné stezky pronese projev, ve kterém se vysloví pro to, aby jeho součástí byla i Česká republika. ČTK to řekl ředitel zahraničního odboru Pražského hradu Rudolf Jindrák.

Prezident Zeman bude v Číně jednat hlavně o ekonomické spolupráci
Foto: Hana Brožková
Popisek: Poslední den čínského prezidenta Si Ťin-pchinga strávený v Praze. Ve tři hodiny odpoledne odletěl na jaderný summit do Washingtonu

Zeman do Číny odletí ve čtvrtek, zpět se vrátí 18. května. Během pobytu ho přijme čínský prezident Si Ťin-pching a na summitu se v neděli 14. května setká i s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Jindrák očekává, že během cesty po Číně bude podepsáno několik obchodních smluv či memorand. Dvoudenní konference k Hedvábné stezce začne příští neděli. Podle Jindráka se na ní Číňané budou snažit sehnat pro projekt podporu. Zeman, který bude protokolárně nejvyšším představitelem ze zemí Evropské unie, pronese projev během zahajovací části i na dvou speciálních panelech.

„Hlavní poselství je to, že bychom rádi byli součástí Hedvábné stezky,“ řekl Jindrák. Česko by podle něj rádo podporovalo oboustranně výhodnou ekonomickou spolupráci. „V tom smyslu, aby ta Hedvábná stezka nebyla jednosměrka, aby měla dvousměrný provoz,“ podotkl s odkazem na to, že v současné době zboží většinou míří z Číny do ČR. Konference by se měly zúčastnit asi tři desítky prezidentů nebo předsedů vlád.

Kromě účasti na summitu má Zeman v plánu řadu schůzek, většinou s ekonomickým kontextem. Podle Jindráka je především zájem dokončit projekty, které byly představeny při loňské návštěvě Si Ťin-pchinga v Praze. „V čínských podmínkách je potřeba tomu dát politickou podporu. Což je jeden z důvodů, proč s sebou bereme takovou velkou podnikatelskou delegaci, aby čínská strana věděla, že tyhle věci mají podporu nejužšího vedení,“ poznamenal Jindrák. Po asi půlhodinovém setkání s čínským prezidentem by mělo být podepsáno několik memorand.

Kromě ekonomických témat podle Jindráka je návštěva českého prezidenta důležitá kvůli kontinuitě vzájemných vztahů. „Týká se to i třeba Německa a dalších unijních států. Dosáhli jsme určitého stupně těch vztahů a teď je důležité ten stupeň udržet v nějaké intenzitě,“ poznamenal.

Do Číny se Zemanem poletí podle ředitele zahraničního odboru včetně překladatelů asi devadesátičlenná podnikatelská delegace včetně třeba zástupce Škody Auto. Armáda kvůli tomu musela uvolnit oba vládní airbusy. Kromě podnikatelů Zemana doprovodí také několik ministrů a náměstků ministrů. Do země by se měli vydat ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, ministr vnitra Milan Chovanec, ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík, ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček (všichni ČSSD), ministr dopravy Dan Ťok (ANO) a ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (oba za ANO). Připojí se i guvernér České národní banky Jiří Rusnok.

Ministři mají naplánovány kromě setkání u čínského prezidenta i vlastní bilaterální schůzky. Program Zaorálka se podle informací ČTK ještě připravuje. Jeho součástí by měla být schůzka s čínským protějškem ministra Wangem I.

Šlechtová podle mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Veroniky Vároši vystoupí na konferenci k Hedvábné stezce a později v Šanghaji na semináři k cestovnímu ruchu. V plánu má i bilaterální jednání s čínským ministrem cestovního ruchu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…