Prezident Zeman jde znovu do toho. A my jsme zjistili, co před volbami chystá

20.04.2017 16:39

VÍME PRVNÍ „Zeman znovu!“ Pod tímto heslem bude patrně blízké okolí současného prezidenta propagovat opětovnou kandidaturu Miloše Zemana na Hrad v roce 2018. Ten sám sice kampaň dělat nehodlá, s ním spřízněná Strana práv občanů se ale jistě zapojí. Jak zjistily ParlamentníListy.cz, přípravy jsou v plném proudu.

Prezident Zeman jde znovu do toho. A my jsme zjistili, co před volbami chystá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman oznámil svou opětovnou prezidentskou kandidaturu

Miloš Zeman sice oznámil, že sám předvolební kampaň nepovede, a svůj slib dodržuje, jeho věrní podporovatelé a blízcí ovšem zcela jistě současné hlavě státu ke zvolení budou chtít pomáhat.

Týká se to především Strany práv občanů, dřívějších Zemanovců, kteří kampaň vedli i před první prezidentskou volbou v roce 2013.

Zapojit se nejspíš budou chtít i někteří Zemanovi spolupracovníci z Hradu, což jsou do značné míry spojené nádoby, jelikož SPO jsou třeba kancléř Vratislav Mynář nebo Vladimír Kruliš, dosavadní zástupce ředitele protokolu a pravděpodobný budoucí šéf tohoto odboru.

Anketa

Jste pro zavedení prezidentského systému v České republice?

76%
24%
hlasovalo: 2091 lidí

Přípravy na volební klání už začaly. Facebooková stránka, která se původně jmenovala „Miloš Zeman na Hrad“, byla před pár hodinami přejmenována na „Zeman znovu 2018“. Pod stejným názvem byla zaregistrována také internetová doména (www.zemanznovu.cz), jejímž majitelem je dle evidence právě SPO.

Skutečnosti, že facebooková stránka „Zeman znovu 2018“ není dílem žádného běžného zemanovského fanouška, nasvědčuje i poslední aktualizace, kde se informovaně hovoří o tom, že Miloš Zeman hodlá ve čtvrtečním vysílání TV pořadu Týden s prezidentem oznámit některé podrobnosti stran voleb.

„Podpoříte opětovnou kandidaturu Miloše Zemana na post prezidenta České republiky? Sledujte pořad Týden s prezidentem již dnes ve 20:15 na TV Barrandov a dozvíte se víc! Děkujeme, že jste s námi!“ stojí na stránce.

Oznámit by tak Zeman mohl, nejen kdo a jakým způsobem bude koordinovat sběr podpisů pod petici za jeho kandidaturu, ale i složení volebního štábu. To dosud není známo.

Před časem se v médiích sice objevily různé spekulace, že by ve štábu mohli zasednout třeba šéf České unie sportu, právník a vlivný sociální demokrat Miroslav Jansta nebo hlavní postava česko-čínského byznysu v Česku Jaroslav Tvrdík, to ale následně v rozhovoru pro PL vyvrátil sám prezident a oznažil to za dezinformaci.

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček k tomu ParlamentnímListům.cz řekl, že sice nebude součástí předvolebního týmu, ale heslo „Zeman znovu“ se mu líbí.

„V každém případě jsem zaznamenal přejmenování této facebookové stránky a nový název se mi moc líbí, je to skvělý nápad. Co se ale týče mě, nebudu součástí volebního štábu, ale budu jim samozřejmě držet palce,“ konstatoval mluvčí Ovčáček.

Pořad PL TV Horké téma s Tomášem Klvaňou a Štěpánem Kotrbou na téma Zemanovy druhé kandidatury:

 

Záměr znovu kandidovat ohlásil Miloš Zeman před tisícovkou svých podporovatelů ve Španělském sále na Hradě 9. března večer. Prezident tehdy na akci „Můj čtvrtý rok s vámi“ oslavoval výročí inaugurace.

Rozhodutí pokusit se obhájit svůj mandát sdělil prezident Zeman těmito slovy: „Politická prohlášení by měla zaznít jako výstřel z děla. Politická prohlášení by neměla být obalována verbální kaší. Proto vám oznamuji, že jsem se rozhodl znovu kandidovat na funkci prezidenta České republiky.“

Na tiskové konferenci druhý den se zavázal, že sám nepovede žádnou předvolební kampaň, nebude se účastnit žádných televizních nebo rozhlasových debat, nebude útočit na svoje protikandidáty a nebude ani odpovídat na útoky vůči své osobě od soupeřů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…