Prezident Zeman neodsuzuje „personální čistky" Sobotkovy vlády

28.02.2014 9:22

Prezident Miloš Zeman neodsuzuje „personální čistky", které po svém nástupu do funkcí dělají ministři vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD). Řekl to v rozhovoru pro ČTK. Hlava státu podporuje i ministryni Helenu Válkovou (ANO), která nedávno zahájila řízení o odvolání šéfa Vězeňské služby Petra Dohnala. Zeman naopak kritizoval údajné kontakty vysokých úředníků na lobbisty a politické podnikatele.

Prezident Zeman neodsuzuje „personální čistky" Sobotkovy vlády
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Podle Zemana má každý ministr právo vybrat si své spolupracovníky. „To znamená, že jestliže někteří novináři odsuzovali takzvané personální čistky Rusnokovy vlády, tak já naopak vůbec neodsuzuji personální čistky Sobotkovy vlády, protože když přijdete do nějakého ministerského nebo jiného úřadu, tak se zcela logicky snažíte obklopit lidmi, kterým věříte," řekl.

V personálních změnách přímo podpořil ministryni Válkovou, která zahájila řízení o odvolání šéfa Vězeňské služby Dohnala. „Pokud vám, jak mě paní ministryně informovala, váš podřízený odmítl vydat materiály nutné ke kontrole, tak se nechová jako podřízený. Takže já paní ministryni naprosto chápu," poznamenal. Dohnal už dříve zdůvodnění Válkové odmítl jako záminku a kvůli tvrzení, že bránil kontrole, chce podat trestní oznámení.

Zeman se nikdy nesetkal s politickými podnikateli

Nepřímo se prezident zastal i ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL), který tento týden odvolal ředitele pozemkového úřadu Petra Šťovíčka. Jurečka to zdůvodnil tím, že vysocí státní úředníci by se neměli setkávat s takovými lidmi, jako je lobbista Ivo Rittig. Ten je obviněn z praní špinavých peněz v kauze jízdenek pro pražský dopravní podnik.

„Domnívám se, že pokud pan Šťovíček byl obviněn - a já nevím, jestli je to pravda - ze styků s panem Rittigem, zatímco já jsem se s panem Rittigem v životě nesetkal, tak je otázka, jestli on sám tyto kontakty nevyhledával. Pokud ano, je to špatně," řekl Zeman.

Zeman tvrdí, že se za dobu svého působení v politice nesetkal s žádnými politickými podnikateli a nikdo jej neobvinil z korupce. „Když se tohle může stát člověku, který se v politice pohybuje 20 let, tak je logický závěr, proč by se to nestalo i jiným. Zda ti jiní náhodou sami nevyhledávají to společenství politických podnikatelů, ať už na golfových hřištích, v různých klubech a podobně," konstatoval Zeman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…