Prezident Zeman předal bojový prapor armádním spojařům

03.10.2018 12:45

Armádní spojaři mají od dnešního dne vlastní bojový prapor. Agentuře komunikačních a informačních systémů (AKIS) ho propůjčil prezident Miloš Zeman. Slavnostně jej dnes zástupcům agentury v Domě armády předal náčelník Vojenské kanceláře prezidenta republiky Jan Kaše.

Prezident Zeman předal bojový prapor armádním spojařům
Foto: Hanka Brožková - KPR
Popisek: Prezident republiky Miloš Zeman

"Propůjčení bojového praporu je jednou z nejvyšších poct, které se vojenskému útvaru může vůbec dostat," řekl Kaše, který v minulosti jako spojař působil a stal se prvním ředitelem AKIS, která byla založena v roce 2013. Kaše uvedl, že snaha získat bojový prapor pro agenturu začala v roce 2014. Předáním praporu se podle něj agentura stala plnohodnotným vojenským útvarem české armády.

"Je to zavazující pro všechny příslušníky Agentury komunikačních a informačních systémů, jak pro vojáky z povolání, tak pro občanské zaměstnance nejen v tom obecném sloužit vlasti, ale zejména v tom konkrétním, to znamená zabezpečit kvalitní plnění úkolů," řekl ČTK ředitel AKIS František Ridzák.

Čeští armádní spojaři spojují začátek své historie s koncem října 1917, kdy se součástí československých legií stala Československá telegrafní rota. Na starosti měla následně spojení podél celé transsibiřské magistrály. Zároveň podle Vojenského historického ústavu (VHÚ) další spojaři v nově vzniklém Československu zajišťovali spojení se světem. První rádiovou stanici zřídili na Petříně. "Již 10. prosince 1918 navázali pravidelné spojení s francouzskou stanicí umístěnou na Eiffelově věži. Dnes je již těžké si představit, že tato stanice v následujících letech představovala jediné rychlé spojení Československa s evropskými státy," uvedl VHÚ na svých webových stránkách.

AKIS je nyní podle Ridzáka přímo podřízena náčelníku generálního štábu. Slouží v ní téměř 1000 vojáků a přes 400 občanských zaměstnanců. Na starosti mají zajištění komunikace a přenosu informací v armádě. "Agentura je provozovatelem hlavních informačních systémů. Součástí provozování informačních systémů dnes je i kybernetická bezpečnost," poznamenal Ridzák. AKIS tak má k dispozici i jednotku, která dohlíží na bezpečnost armádních systémů.

Ridzák uvedl, že narůstá důležitost IT podpory ve vojenských operacích, kdy je třeba zajistit přenos důležitých informací získávaných například prostřednictvím dronů či pasivních i aktivních radarů. Hlavní podporu pro tento přenos má na starosti právě AKIS.

Informačních specialistů je podle Ridzáka obecně nedostatek. Za velkou výzvu do budoucna proto označil udržet personál v potřebné kvalitě.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…