Prezident Zeman situaci kolem vlády nechce komentovat. Nejprve se sejde s Babišem

06.04.2018 12:02

Prezident Miloš Zeman sdělí stanovisko k sestavování vlády nejdřív premiérovi v demisi Andreji Babišovi (ANO). Na Twitteru to dnes oznámil mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Babiš o setkání se Zemanem mluvil ve čtvrtek večer po krachu jednání s ČSSD. Termín případné schůzky zatím Hrad ani hnutí ANO neoznámily.

Prezident Zeman situaci kolem vlády nechce komentovat. Nejprve se sejde s Babišem
Foto: Repro ČT
Popisek: Miloš Zeman při inauguraci

„Své stanovisko k aktuálnímu politickému dění pan prezident nejdříve sdělí panu premiérovi,“ napsal Ovčáček. Zeman byl od středy na Slovensku na své první zahraniční návštěvě. Těsně před odjezdem se setkal s lídry ČSSD Janem Hamáčkem a Jiřím Zimolou a bavili se o posunu v jednáních o vládní koalici sociálních demokratů a ANO.

 

 

Ve čtvrtek večer Hamáček se Zimolou po schůzce s Babišem a místopředsedou hnutí Richardem Brabcem oznámili, že koalici nevytvoří. Babiš, který je prezidentem pověřen jednáním o sestavení vlády, na tiskové konferenci řekl, že další postup ANO bude záviset na stanovisku poslaneckého klubu hnutí a také postoji předsednictva ČSSD, které se sejde dnes. Oznámil také, že požádá o schůzku prezidenta.

Hamáček se Zimolou ve čtvrtek zdůvodnili návrh ukončit jednání s ANO tím, že hnutí nepřistoupilo na žádnou z nabídek, která by vyloučila účast trestně stíhaného Babiše ve vládě.

Podle Babiše se hnutí ANO snažilo vyhovět požadavkům, které sociální demokraté vznesli před jednáním. ČSSD podle jeho slov nabídku odmítla kvůli tomu, že nedostala Ministerstvo vnitra.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…