Prezident Zeman ve čtvrtek zahájí další část své dovolené, po ní rozhodne o jmenování Šmardy

30.07.2019 19:13

Prezident Miloš Zeman zahájí ve čtvrtek další část své letošní dovolené. Trvat bude do poloviny srpna a trávit ji bude v prezidentském sídle na zámku v Lánech. ČTK to dnes řekl jeho mluvčí Jiří Ovčáček.

Prezident Zeman ve čtvrtek zahájí další část své dovolené, po ní rozhodne o jmenování Šmardy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Česka Miloš Zeman

Dovolená prezidentovi začne první srpnový den a potrvá „zhruba do poloviny srpna“, uvedl hradní mluvčí. Zeman si letos v létě vzal dovolenou již na přelomu června a července. Po pracovní návštěvě Kraje Vysočina zůstal v Novém Veselí na Moravě, kde spoluvlastní nemovitost. Dovolenou ale přerušil kvůli sporu o výměnu ministra kultury. V Lánech se pak setkal s premiérem Andrejem Babišem (ANO) a předsedou ČSSD Janem Hamáčkem.

Krizi kolem nového šéfa Ministerstva kultury se dosud vyřešit nepodařilo, Zeman se k ní ale během dovolené vracet neplánuje. Ovčáček na Twitteru napsal, že Pražský hrad do konce dovolené k této záležitosti nechystá žádné vyjádření.

Prezident již dříve avizoval, že k návrhu Babiše, aby na post ministra kultury jmenoval místopředsedu ČSSD Michala Šmardu, se vyjádří v polovině srpna. Jeho předchůdce Antonína Staňka (ČSSD) odvolal ke konci července. Vláda zatím neví, kdo Staňka dočasně v čele úřadu zastoupí. Služební zákon na takovou možnost nepamatuje.

Hamáček dnes novinářům řekl, že podle kompetenčního zákona musí ministerstvo vést jeden z ministrů nebo premiér. Kdo by tedy měl být řízením pověřen, je podle Hamáčka otázkou na Pražský hrad. „Pokud v čele ministerstva nestojí ministr, tak to je věc pana prezidenta,“ uvedl. Za zmatky podle něj může prezidentovo otálení. Ovčáček ČTK napsal, že Pražský hrad nebude Hamáčkovo vyjádření komentovat.

reklama

autor: nab

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …