Prezident Zeman vyhlásil termín voleb do Evropského parlamentu

13.02.2014 13:55

Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek vyhlásil volby do Evropského parlamentu, a to na pátek 23. a sobotu 24. května. Jiný termín zvolit nemohl vzhledem k tomu, že volby se musejí na základě unijního rozhodnutí uskutečnit v celé EU na sklonku čtvrtého květnového týdne. Zemanovo rozhodnutí musí stvrdit ještě premiér Bohuslav Sobotka.

Prezident Zeman vyhlásil termín voleb do Evropského parlamentu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

O prezidentově rozhodnutí ČTK informoval mluvčí hlavy státu Jiří Ovčáček. Zeman o vyhlášení voleb musel rozhodnout nejpozději 90 dnů před jejich konáním, tedy do 22. února. Pro strany znamená prezidentův krok potvrzení, že kandidátky musejí sestavit a předložit Ministerstvu vnitra nejpozději 18. března. Většina sněmovních stran už má jasno přinejmenším v tom, koho postaví do čela kandidátek.

Vládní strany už mají jasno

Své lídry už představily všechny tři vládní strany. ČSSD se rozhodla pro sociologa Jana Kellera, babišovci si vybrali bývalého eurokomisaře Pavla Teličku a KDU-ČSL do voleb povede někdejší ministr Pavel Svoboda. Hnutí Úsvit přímé demokracie Tomio Okamury vsadilo na advokátku Kláru Samkovou. U ODS by mohl být lídrem její místopředseda Jan Zahradil.

O tom, kdo všechno bude v eurovolbách o hlasy voličů usilovat, bude jasno 5. dubna. Nejpozději v tento den bude muset Ministerstvo vnitra zaregistrovat kandidátní listiny, které splnily zákonem požadované náležitosti. Od 7. května budou mít strany bezplatný prostor v České televizi a v Českém rozhlase pro volební spoty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…