Prezident je vůl. Je třeba mluvit o sesazení Zemana, je to hnusná estráda. Další porce kritiky Hradu

19.01.2015 12:14

Smršť nesouhlasných reakcí vyvolaly výroky Miloše Zemana, které minulý týden během své návštěvy Pardubického kraje pronesl ohledně vzdělávání handicapovaných dětí. Podle názoru hlavy státu je jak pro zdravé, tak pro děti se zdravotním postižením lepší, když jsou vzdělávány odděleně. Řada odborníků s tím ale nesouhlasí.

Prezident je vůl. Je třeba mluvit o sesazení Zemana, je to hnusná estráda. Další porce kritiky Hradu
Foto: Archiv ZH
Popisek: Vtip od Zdeňka Hofmana na adresu prezidenta Miloše Zemana

Jedním z nich je i lékař, publicista a vydavatel časopisů Přítomnost a The New Presence Martin Jan Stránský, který se o tématu rozepsal na svém blogu na serveru Aktuálně.cz. Podle Stránského Zemanovo tvrzení vychází z neuropsychologických podnětů, které nicméně existují v nás všech. Pro prezidentovo tvrzení prý neexistuje jediná fundovaná neurologická nebo neuropsychologická studie, která by měla prokazovat, že když jsou děti s handicapem – anebo vůbec jakékoliv dítě, které je „jiné“ – segregované, daří se všem nebo kterémukoliv z nich lépe.

Stránský nicméně přiznává, že výuka postižených dětí vyžaduje více pozornosti a prostředků. Jenže takto vynaložené prostředky se podle něj vyplatí, protože financování oddělené výuky je dražší. Navíc pokud se děti od sebe oddělují, rozdíl mezi těmi s postižením a těmi ostatními se prokazatelně a neúprosně zvyšuje během jejich dospívání. „Těm bez postižení se vůbec nedaří hůř, ani o krok, ale těm s postižením ano,“ tvrdí Stránský.

Celý text M. J. Stránského najdete zde

Zemanovy výroky jsou ve srovnání s těmi Klausovými řádově horší

Hlavu státu kvůli zmíněnému výroku ještě ostřeji kritizuje také další bloger webu Aktuálně.cz Jiří Zlatuška. „Přepis celého vyjádření ukazuje, že nešlo o problematickou formulaci, jakkoli skandální by mohla být. Šlo o přímou inzultaci postižených dětí i jejich rodin,“ tvrdí. Nejprve Zemana srovnává s jeho předchůdcem ve funkci hlavy státu Václavem Klausem. Zemanovy výroky jsou prý „řádově horší“ než zhasínání, neznalost špinavých peněz nebo amnestie. „Zeman se snaží zasahovat samu podstatu fungování zdravé společnosti,“ domnívá se Zlatuška.

Podle něj prezident vědomě odmítá představu, že součástí výchovy je i výchova k pomoci silnějších slabším, schopnějších potřebným. „Nevidí hodnotu motivace dětí pomoci spolužákovi do schodů nebo své schopnosti porozumět vyučované látce prohloubit nikoli jen excelováním v testech zvládnutí drilu, ale i schopnosti věc někomu jinému pomoci vysvětlit,“ píše Zlatuška. „Cítí se prostě být prezidentem deseti milionů sobců, kteří kromě „urvi pro sebe, co můžeš“, k jiným hodnotám být vedeni nemají – oni sami, ani jejich děti,“ nebere si Zlatuška servítky.

Celý text Jiřího Zlatušky najdete zde

Prezidente, než zase napíšete nějakou nejapnou moudrost...

Na webu Britské listy se do Zemana opřel také český prozaik a dramatik Václav Dušek. V článku, který vyšel s titulkem „Prezident je vůl“ píše, že několik let spolupracuje s organizací, která se stará o děti i dospělé s dětskou mozkovou obrnou. „Klienti navštěvují kurzy tvůrčího psaní, fotografují, malují – a fantazie mají na rozdávání, to byste se divil, pyšný člověče – skoro prezidente,“ píše a vyzývá jej, že než zase vysloví „svou další nejapnou moudrost“, měl by se nechat vzbudit od svých „přikyvovačů a slouhů“.

Celý text Václava Duška najdete zde

Ke skandinávským společnostem Zeman vzhlíží. Jenže jejich vzdělávací systémy jsou vysoce inkluzivní

V Britských listech se do Zemana nemilosrdně pustil i publicista Bohumil Kartous. Zemanovy výroky, které prý nepřímo vyzývají k segregaci, považuje za truchlivé svědectví o nevzdělanosti a podléhání dávno vyvráceným předsudkům o vývoji společnosti.

Mimo jiné prezidentovi doporučuje, aby se zamyslel nad tím, jak fungují skandinávské společnosti, k nimž často vzhlíží. Podle Kartouse je vysoká míra zdanění ve skandinávských společnostech možná jedině proto, že se jedná o společnosti vysoce vnitřně koherentní, tedy takové, které staví veřejný zájem jako relativně významnou prioritu.

„Aby taková společnost vznikla, je nezbytné ji stále reprodukovat, a to se může dít jedině prostřednictvím permanentní výchovy k takové vnitřní koherenci. Proto jsou skandinávské společnosti a jejich vzdělávací systémy vysoce inkluzivní,“ vysvětluje.

Prezident na půl cesty k choromyslnosti

Zeman prý nechápe, že škola je místem, kde se tvoří budoucnost společnosti, že je to nejsilnější socializační instituce současnosti. Pojímat školu jako místo segregace znamená zakládat budoucí segregovanou společnost. „To je neuvěřitelná míra ignorance, kterou by člověk od vysokoškolsky vzdělaného člověka nečekal,“ vyčítá prezidentovi Kartous.

Závěrem si stýská, že je mu smutno z toho, jak Miloš Zeman pojímá svou prezidentskou roli. „Na rozdíl od Klause jsem v něm vždy ctil intelektuála, který chápe kontext a dokáže argumentovat, nejen plytce blábolit,“ uvedl s tím, že to už dlouho neplatí. „Zdá se, že Miloš Zeman je na půl cesty k choromyslnosti, možná už dokonce za půlkou. Návrat, zdá se, není možný,“ uzavírá své zamyšlení Bohumil Kartous.

Celý článek Bohumila Kartouse najdete zde

O pravidlech, jak by šlo prezidenta odvolat, by měl jednat parlament

Nejnověji prezidenta zkritizoval bývalý šéfredaktor řady českých deníků Pavel Šafr, který je nyní předsedou sdružení Free Czech Media, které si klade za cíl podporovat svobodnou žurnalistiku a vystupovat proti omezování nezávislosti médií. „Po všem, co už Miloš Zeman předvedl, by bylo zcela adekvátní, kdyby se parlament zabýval otázkou jeho sesazení,“ myslí si Šafr s tím, že prezidentský úřad není trůnem monarchy, „který se může beztrestně chovat jako idiot, a přesto jej národ považuje za posvátnou, božskou a nadpřirozenou bytost.“

Šafr si myslí, že smyslem republiky je to, že každý úřad a každá funkce představují jenom dočasně svěřený úkol a s ním spojené pověření.

To je prý možné v rámci daných pravidel zase odebrat. Pravidla, za kterých se tak může stát, tady chybí, a proto by o nich měl jednat parlament.

Podle Šafra kredit státu těžce poškozuje vyšinutý a nemorální prezident. „Jenže ta hnusná Zemanova estráda vyhovuje těm, kdo tady skutečně vládnou a mají díky tomu ‚klid na práci‘,“ dodal Šafr s tím, že tím, komu Zeman vyhovuje, není předseda vlády. Ten prý pouze vytváří iluzi standardní situace.

Celé vyjádření Pavla Šafra na jeho facebookovém profilu

Po všem, co už Miloš Zeman předvedl, by bylo zcela adekvátní, kdyby se parlament zabýval otázkou jeho sesazení. Prezidentský úřad není trůnem monarchy, který se může beztrestně chovat jako idiot a přesto jej národ považuje za posvátnou, božskou a nadpřirozenou bytost. Smyslem republiky je to, že každý úřad a každá funkce představují jenom dočasně svěřený úkol a s ním spojené pověření, které je možné v rámci daných pravidel zase odebrat. A to, co tady chybí, jsou ta pravidla. O tom by měl právě jednat parlament. Jak bránit kredit státu, který těžce poškozuje výšinutý a nemorální prezident. Jenže ta hnusná Zemanova estráda vyhovuje těm, kdo tady skutečně vládnou a mají díky tomu "klid na práci". Pro pořádek uvádím, že to není předseda vlády. Ten pouze vytváří iluzi standardní situace.


 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…