Prezidenti V4 budou diskutovat o energetice a hlavně o plynu

15.10.2016 6:28

Druhým a závěrečným dnem na jihovýchodě Polska pokračuje schůzka prezidentů visegrádské čtyřky (V4), tedy Česka, Maďarska, Polska a Slovenska. Miloš Zeman, János Áder, Andrzej Duda a Andrej Kiska mají dnes v hotelu Grand v metropoli podkarpatského regionu Rzeszów diskutovat s místopředsedou Evropské komise Marošem Šefčovičem o energetické bezpečnosti, trhu s plynem a diverzifikaci dodávek. Závěrečným bodem programu má být v poledne společná tisková konference.

Prezidenti V4 budou diskutovat o energetice a hlavně o plynu
Foto: ČT
Popisek: Vlajky zemí Visegrádské čtyřky a EU

Země V4 se staví proti zamýšlenému rozšíření plynovodu Nord Stream, vedoucímu po dně Baltu z Ruska do Německa, protože nový plynovod by je ekonomicky poškodil. Nejvíce by na Nord Stream 2 doplatila Ukrajina.

V pátek hlavy čtyř států ve východopolském zámku Lańcut hovořily o větší podpoře mladé generaci, aby nebyla nucena hledat si lepší živobytí v cizině. Zatímco hostitel schůzky Duda apeloval na visegrádskou spolupráci a jednotu v EU slovy „společně zmůžeme více“, Miloš Zeman podle svého mluvčího poznamenal, že zejména u migrační krize se V4 ukázala moudřejší než zbytek EU. Slovenský prezident Kiska naopak upozornil na nynější špatný obraz skupiny v Evropě a vyzval nepoužívat V4 jako štít pro vnitropolitické záměry.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…