Prezidentští kandidáti škudlí miliony. Třeba Drahošovi už jich přišlo od dárců skoro deset

09.07.2017 12:32

Prezidentské volby klepou na dveře, a tak uchazeči o post hlavy státu musejí sbírat peníze na kampaň. Jak si aktuálně stojí, shrnul server iRozhlas.cz.

Prezidentští kandidáti škudlí miliony. Třeba Drahošovi už jich přišlo od dárců skoro deset
Foto: jiridrahos.cz
Popisek: Jiří Drahoš

Bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš disponuje v tuto chvíli na transparentním účtu částkou 9,5 milionu korun, jeho protikandidát Michal Horáček miliony pěti. Přitom Horáček si chce platit celou kampaň sám, zřídil tak nový druh transparentního účtu, na nějž může posílat peníze jen on sám. Současná hlava státu Miloš Zeman pak žádnou osobní kampaň podle svých slov nepovede. 

Drahošovi věnoval na kampaň sto tisíc korun například bývalý šéf Akademie věd Václav Pačes. Jak Drahoš uvedl, snaží se u větších sum zjišťovat původ, ne vždy to není ale možné. „Je to transparentní účet a samozřejmě uvítám, pokud by tam kdokoliv z veřejnosti objevil třeba nějaké jméno, které se tomu dotyčnému nezdá. Ale v každém případě se snažíme prověřovat, od koho jsou zejména ty větší částky,“ zmínil Drahoš. 

Původní text ZDE.

Do prezidentského klání se nedávno přihlásil také bývalý šéf Škody Auto Vratislav Kulhánek, který je uchazečem obnovené Občanské demokratické aliance. Ta mu právě má kampaň financovat. „Ale samozřejmě počítáme se sponzory,“ míní Kulhánek, jenž chce transparentní účet zřídit nejpozději do 14 dnů.

Lékař a aktivista Marek Hilšer pak má na účtu od dárců zhruba sto tisíc korun. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…