Prezidentští kandidáti uvažovali o národních zájmech, kníže zdůrazňoval češtinu

23.08.2012 17:01

Prezidentští kandidáti odpovídali na otázku, jak vnímají národní zájem České republiky a jeho slučitelnost s evropskou integrací. Dívají se na ní pochopitelně rozdílně. Zatímco Táňa Fischerová stručně sdělila, že základem obojího je individuální svoboda, Jiří Dienstbier provedl vyčerpávající výčet společných evropských hodnot.

Prezidentští kandidáti uvažovali o národních zájmech, kníže zdůrazňoval češtinu
Foto: ParlamentníListy.cz
Popisek: Pražský hrad

Například podle Miloše Zemana, považovaného za jednoho ze spolufavoritů, se český zájem obecně rovná zájmům malých a středních států. „A jestliže se spojí Visegrád s Beneluxem, mohou mít i při současném uspořádání EU blokační minoritu, která by bránila tomu, aby EU ovládly pouze velké státy,“ dodal Zeman.

Jeho hlavní soupeř Jan Fischer si myslí, že unie má být prostředkem, který má prospívat zájmům všech zúčastněných států. Neměla by však být cílem. Základem evropského zájmu proto podle něj jsou zájmy národní. Jako základní národní zájmy pak označil bezpečnost státu a ekonomickou prosperitu.

Kníže: EU je nástroj k dosažení národních zájmů

Karel Schwarzenberg považuje členství v EU za základní nástroj k zajištění národních zájmů, což je zejména zachování existence českého národa a češtiny. „Vzhledem k okolnostem je to možné pouze tehdy, budeme-li ve spojenectví se státy, které mají stejné zájmy jako my,“  prohlásil předseda TOP 09.

Přemysl Sobotka, kandidát ODS, vnímá jako český zájem schopnost řídit národní ekonomiku a zahraniční politiku. „Obojí v koordinaci s partnery v EU, ale při dodržování platných demokratických pravidel,“ uvedl.

Jiří Dienstbier z ČSSD považuje za národní zájem cokoliv, co pomůže zajistit dobrou budoucnost ČR. „Evropský kontext je dán společně sdílenými hodnotami, které určily dnešní podobu civilizace,“ myslí si. Mezi tyto hodnoty podle něj patří svoboda, rovnost, bratrství, humanistická tradice, lidská práva a potřeba solidarity.

„Je v našem národním zájmu rozhodovat o skutečnostech, významných pro další rozvoj české společnosti, na národní úrovni,“ uvedl Vladimír Dlouhý, podle něhož však může být v národním zájmu i vzdání se některých rozhodnutí. Rovněž lidovecká kandidátka Zuzana Roithová zmínila výhody zapojení do evropské vzájemnosti, a to jak v ekonomice, tak v politice. „Je v naší odpovědnosti skloubit naše zájmy s ostatními nájemníky evropského domu,“ zdůrazňuje.

Ladislav Jakl, tajemník současného prezidenta a kandidát Svobodných, považuje za správné uchovávat vysokou míru spolupráce ve věcech, kde existuje společný nebo podobný zájem. Při specifických zájmech je však důležité dbát o suverenitu.

Táňa Fischerová se domnívá, že hlavním národním zájmem je individuální svoboda každého jednotlivce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…