Při inauguraci nebude policie tak přísná jako při návštěvě Obamy

05.03.2013 20:11

Zajištění bezpečnosti při páteční prezidentské inauguraci Miloše Zemana bude podobné jako při návštěvách významných zahraničních státníků. Bezpečnostní opatření na Pražském hradě a v jeho okolí ale nebudou tak přísná jako při návštěvě amerického prezidenta Baracka Obamy. Veřejnost například nebude procházet bezpečnostními rámy.

Při inauguraci nebude policie tak přísná jako při návštěvě Obamy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Lidé s objemnějšími zavazadly ale přesto musí počítat s tím, že je přítomní policisté budou chtít podrobit prohlídce. ČTK to dnes řekl náměstek policejního prezidenta Tomáš Kužel.

Kužel nechtěl z taktických důvodů prozradit počet ani rozmístění policistů, kteří budou při páteční inauguraci zajišťovat bezpečnost jak pro pozvané hosty, tak pro veřejnost. Prozradil, že na akci se budou podílet všechny složky policie - ať už dopravní či pořádková složka nebo ochranná služba nejen prezidenta, ale i dalších ústavních činitelů, kteří se budou ceremoniálu účastnit.

"Lhal bych, kdybych řekl, že je to běžné bezpečnostní opatření, které probíhá každý týden," uvedl náměstek. "Přirovnal bych to k návštěvě zahraničních státníků, kteří na sebe strhávají větší pozornost," doplnil.

Ve srovnání s pražskou návštěvou prezidenta Obamy v dubnu 2009 ale budou opatření mírnější. "A to z toho důvodu, že tehdy se k našim opatřením přidala i bezpečnostní opatření ze strany USA," vysvětlil Kužel.

Žádné bezpečnostní rámy

Návštěvníky tak tentokrát nebudou u Hradčanského náměstí vítat bezpečnostní rámy. Lidi s objemnějšími zavazadly ale přítomní policisté mohou podrobit prohlídce. Pokud ji odmítnou, nebudou na náměstí vpuštěni. Stejně tak strážci zákona nedovolí vnést na náměstí tyče nebo další větší předměty, které by mohly někoho zranit. Látkové transparenty si návštěvníci přinést mohou.

Nový prezident Zeman se na Hradčanské náměstí vypraví z Pražského hradu těsně před polednem, kdy položí věnec k soše Tomáše Garrigua Masaryka. Kužel připustil, že zajištění bezpečnosti prezidenta na pěší cestě od Brány gigantů k soše bude složitější. Policie na něm bude spolupracovat i s Hradní stráží.

Z areálu Pražského hradu bude při inauguraci uzavřeno první nádvoří, které ale bude možné obejít, takže lidé se na Hradčanské náměstí dostanou i ze směru od Jeleního příkopu. Při vojenské přehlídce, která je plánována na 11:00, nebude pro veřejnost otevřeno ani třetí nádvoří. Bude se mu ale možné vyhnout uličkou vedoucí podél Chrámu svatého Víta. Lidé se tedy po areálu Pražského hradu budou moci přesouvat po celou dobu inaugurace.

Související dopravní omezení nebudou podle Kužela pro veřejnost nijak zásadní. Projeví se jen na Hradčanském náměstí a v ulicích, které do něj ústí. V průběhu inaugurace na náměstí nebudou moci vjíždět auta.

Zeman přijede v pátek na Hrad v 09:00 ráno. O hodinu později začne ve Vladislavském sále Hradu společná schůze obou komor Parlamentu, v jejímž průběhu Zeman složí prezidentský slib. Po vojenské přehlídce navštíví nový prezident svatovítskou katedrálu, kde položí květiny k ostatkům svatého Václava. Poté se na Hradčanském náměstí setká s občany. Slavnostní program se uzavře ve 14:00, kdy skončí Zemanův oběd s politickými představiteli.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…