Příběh nového lídra ČSSD Lubomíra Zaorálka. Zásadní role v něm prý hraje starý Dienstbier a otec ombudsmanky Šabatové

16.06.2017 11:52

Lubomír Zaorálek je dlouholetým členem ČSSD, ale vůbec poprvé je kandidátem na premiéra. Server iHNed.cz se rozhodl připomenout jeho životní příběh. Ten posléze obohatil politolog Lukáš Jelínek, když Zaorálka spojil s Jiřím Dienstbierem starším, otcem dnešního senátora Dienstbiera, a s otcem dnešní ombudsmanky Anny Šabatové Jaroslavem Šabatou.

Příběh nového lídra ČSSD Lubomíra Zaorálka. Zásadní role v něm prý hraje starý Dienstbier a otec ombudsmanky Šabatové
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Bývalý ministr zahraničí Lubomír Zaorálek

Sociální demokraté si postavili do čela Lubomíra Zaorálka a očekávají od něj, že jako skvělý rétor dokáže snížit obří předvolební náskok Andreje Babiše (ANO). Má to ale háček, přesněji řečeno hned dva háčky. Babiš vede svou permanentní kampaň nepřetržitě už od roku 2013. Zaorálek na to nemá 4 roky, ale jen 4 měsíce. A pak je tu ještě druhý problém. Zaorálek není ve vedení strany sám. Má po boku Bohuslava Sobotku, a především Milana Chovance. A otázkou je, jak spolu budou vycházet.

Že je skvělým rétorem, ukázal Zaorálek třeba na nedávném brněnském sjezdu strany, kde pronesl nejsilnější projev. „Tak si to řekněme úplně na rovinu. Tohle je často úplně mrtvé, co sdělujeme lidem,“ burácel. Posléze varoval před vytunelováním demokracie „rodinou firmou“.

Zaorálek má ještě jednu výhodu. Na rozdíl od Bohuslava Sobotky dokáže vyjít s prezidentem Milošem Zemanem. Zaorálek sice patří na „seznam zrádců“, který si prezident nese s sebou od roku 2003, kdy nebyl zvolen prezidentem, ale přesto Zaorálek dokáže se Zemanem hovořit. Jak to fungovalo mezi Zemanem a Sobotkou všichni dobře viděli, když prezident na premiéra na Hradě mával svou holí.

„Zaorálka se Zemanem logicky sblížila zahraničněpolitická agenda. Prezident a ministr zahraničních věcí se spolu zkrátka museli naučit mluvit,“ říká politolog Lukáš Jelínek, který Zaorálka osobně zná i ze společného působení v Masarykově demokratické akademii.

„Svoji roli možná sehrálo také to, že Zeman je na Hradě vlastně opuštěný, v okolí nemá žádného intelektuála, s nímž by si mohl popovídat. Zaorálek je typ člověka, který na potkání vypráví, co četl, má schopnost se o tom bavit, diskutovat. A to Zeman ocení,“ dodává Jelínek.

Do ČSSD Zaorálek vstoupil v roce 1994 a vedle Miloše Zemana byl významnou tváří strany. „Za připomenutí stojí, že hlavní zásluhu na vzestupu Lubomíra Zaorálka má Jaroslav Šabata,“ doplnil ještě Jelínek na sociální síti Twitter. Vedle Šabaty Zaorálek debatoval např. s Jiřím Dienstbierem starším, někdejším ministrem zahraničí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…