Přijal dalajlámu, jenže soukromě... Kalousek dával za příklad expremiéra Topolánka, jenže mu z radosti ukrojil Šídlo

11.03.2019 16:33

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek pochválil expremiéra Mirka Topolánka. Zato na jeho nástupci Petru Nečasovi z řad ODS i na dnes vládní ČSSD nenechal Kalousek nit suchou. Kvůli Tibetu.

Přijal dalajlámu, jenže soukromě... Kalousek dával za příklad expremiéra Topolánka, jenže mu z radosti ukrojil Šídlo
Foto: screen: Twitter M. Kalouska
Popisek: Miroslav Kalousek (TOP 09)

Tibet je od roku 1951 okupován komunistickou Čínou. Na konci 50. let v zemi vypuklo protičínské povstání, které komunistická armáda v roce 1959 krvavě potlačila. Od té doby si svět vždy 10. března připomíná nelehkou situaci Tibeťanů. V České republice a v řadě dalších zemí jsou tento den vyvěšovány tibetské vlajky.

Předseda poslaneckého klubu Miroslav Kalousek (TOP 09) připomněl, že posledním českým premiérem, který našel odvahu oficiálně přijmout tibetského exilového duchovního vůdce dalajlámu, byl Mirek Topolánek.

Mirek Topolánek

  • BPP
  • Kandidát na prezidenta v roce 2018
  • mimo zastupitelskou funkci

„Zkuste si tipnout: Který český premiér měl jediný tu odvahu přijmout dalajlámu? A ještě s tibetskou vlajkou na klopě? Byl to @MirekTopolanek. Nečas čtyři roky poté varoval před ‚dalajlamismem‘, pak Sobotka s Hamáčkem podepsali servilní ‚prohlášení čtyř‘. Tož tak jde u nás čas…“ poznamenal poslanec TOP 09.

Novinář Jindřich Šídlo se Kalouska v diskusi otázal, zda dalajlámu nepřijal také expremiér Jan Fischer, a Kalousek oponoval, že nešlo o státní setkání, ale jen o soukromou schůzku. Jenže Šídlo se nedal umlčet a připomněl, že podle informací z roku 2008 i Mirek Toplánek absolvoval s dalajlámou jen osobní schůzku.

„Tak jsem se na to podíval ještě jednou. Podle tehdejšího vyjádření ÚV v roce 2008 to bylo ‚soukromé setkání‘ v Kramářce. Což je totéž jako Fischer. Nijak to nezpochybňuje záslužnost tohoto kroku, ale ani moji paměť, což mě těší.

Ozval se i sám Topolánek, který do tématu vnesl jasno. „Dalajláma není představitel ‚oficiální‘ země a nikdo ho nemůže přijmout ‚oficiálně‘. V tom případě záleží na tom, KDE ho příjme. Kramářova vila v mé době uctila mj. Sarkozyho, Fica, Gyurcsanyiho, Tuska, Junckerse, Condoleezzu Rice a taky dalajlámu. Nebylo to soukromé přijetí,“ uvedl Topolánek.

Šídlo Topolánkův krok ocenil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…