Přijde letos krize? Takto to vidí šéfodborář Středula, ekonom Sedláček a viceguvernér ČNB

06.01.2019 14:39

Šéf odborářů Josef Středula, ekonom Tomáš Sedláček a viceguvernér ČNB Marek Mora. To byli hosté druhé části Otázek Václava Moravce, které byly odvysílány dnes v České televizi.

Přijde letos krize? Takto to vidí šéfodborář Středula, ekonom Sedláček a viceguvernér ČNB
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČMKOS Josef Středula

„Jsme ve velice nebezpečném období,“ míní Sedláček. „Spíš než stagflace nastane krize, kdy firmy nebudou moci investovat. Osobně se vysoké inflace nebojím,“ dodal. Mora příchod krize nevnímá, podle jeho slov nastane období recese. „V roce 2019 ji ale nečekám,“ dodal. 

„Je tu zvláštní situace. V roce 2019 krize nenastane. Nebezpečné ale je, že se vyvolávají tendence, speciálně v České republice, kdy jsme schopni slibovat krizi vlastní,“ podotkl Středula, že ČNB predikuje růst ještě vyšší než v roce 2018. 

Sedláček pak dodal, že s krizemi je to zrádné. „Když je člověk čeká, nepřijdou,“ sdělil. „Česká ekonomika stále poroste. Jen tempo růstu bude nižší,“ zmínil Středula. 

Řeč byla i o hypotékách a o České národní bance, kdy mimo jiné Středula pochválil banku za vylepšený styl komunikace. A nemohla chybět ani diskuze o euru. „Chceme dosáhnout nejprve reálné konvergence,“ poznamenal Středula, kdy odbory v současné době nechtějí do eurozóny vstupovat. 

„Cílem ČNB není rozhodně cílovat ten či onen kurz,“ vyjádřil se pak k problematice eura Mora, podotkl i to, že máme velké devizové rezervy, vysokou zaměstnanost, silný hospodářský růst. On sám by v roce 2013 zřejmě také hlasoval pro devizové intervence. 

Závěrem ekonomové odborníci hovořili o odhadech růstu české ekonomiky i o nezaměstnanosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …