Přijede k nám natáčet Brad Pitt, když nám dáte peníze, žádají filmaři vládu

03.04.2012 22:56

Český filmový průmysl potřebuje pobídky, tvrdí místopředseda představenstva barrandovských ateliérů Petr Tichý. Současných 300 miliónů korun je podle něj žalostně málo. V Impulsech Václava Moravce dodal, že klíčové pro český průmysl je i přežití Barrandova.

Přijede k nám natáčet Brad Pitt, když nám dáte peníze, žádají filmaři vládu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Filmaři dostali od státu pouhých 300 miliónů jako dotaci na filmové projekty. V současné době se přitom natáčí v Česku filmy v celkovém objemu více než 5 miliard proinvestovaných korun.

Filmaři  navíc peníze nezískávají na nedokončené projekty, ale teprve zpětně, po dokončení snímku. Pro Barrandovská studia je přitom zásadní do jaké míry vláda nabídne zahraničním producentům zajímavé finanční prostředí pro realizaci jejich projektů.

Bradu Pittovi prý ČR nabízí daleko nejhorší podmínky v celé Evropě

Po pobídkách volají barrandovské ateliéry z toho důvodu, že jinak jsou pro zahraniční producenty ve srovnání s jinými zeměmi na východ i západ málo finančně zajímavé.

Barrandov sice v současné době praská ve švech, ale podle Tichého je to právě kvůli slíbeným pobídkám. Velký otazník přitom visí nad tím, zda se u nás bude natáčet hollywoodský snímek The Gray Man s Bradem Pittem v hlavní roli. V současné době ČR nabízí pro filmaře nejhorší finanční podmínky, podle Tichého prý daleko horší než například Velká Británie

 „Pokud zde pobídky budou existovat, a to jen z důvodu, že existují v zahraničí, tak přežije Barrandov. Přežití Barrandova se zobrazí i mezi českými filmaři,“ tvrdí v Impulsech Petr Tichý.

Obrozený Barrandov se prý stane znovu silným producentem vlastních filmů

Podle Tichého se totiž Barrandov, pokud se mu podaří postavit na nohy, velice brzo staneme silným producentem. „Pro budoucnost je velice důležité, aby Barrandov fungoval, postavil se na nohy a pustil se zase do natáčení,“ věří místopředseda představenstva společnosti Barrandov Studios.

I Tichý ovšem přiznává, že kritéria, která by Barrandov jako producent uplatňoval, by prvotně byly, zda projekty budou divácky úspěšné. Prý by chtěl však dát prostor i skutečnému filmovému umění.

„Pokud ucítíme, že ten projekt je kvalitní, tak ho podpoříme,“ slibuje filmařům Tichý. Právě tvrdé podmínky produkujících televizí vadí filmařům. Televize se totiž podle nich orientuje jen na zájem televizního diváka a vysílací čas, který pak bude moci pro film připravit.

Podle Tichého je to však prostě a jednoduše znak současného filmového trhu. „Spousta sponzorů z filmového průmyslu vymizelo. Teď už se subjekty v něm pokouší získat peníze z filmů zpátky,“ uzavírá místopředseda představenstva barrandovských ateliérů Petr Tichý.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pal

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…