Primátor Přerova a senátor Lajtoch z ČSSD má být obžalován z korupce

31.07.2012 11:49

Policie navrhla žalobu na čtyři radní a dva úředníky magistrátu v Přerově. Měli sjednat výhodu při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě a také zneužili pravomoc úřední osoby. Mezi obviněnými je místní primátor a senátor ČSSD Jiří Lajtoch, upozorňuje server iHNed.cz.

Primátor Přerova a senátor Lajtoch z ČSSD má být obžalován z korupce
Foto: Archiv
Popisek: Senátor ČSSD Jiří Lajtoch

Původně hrozilo obvinění až 13 lidem kvůli výstavě domova důchodců a rekonstrukci zimního stadionu v Přerově. Mělo zde dojít k provedení stavebních prací, které nebyly obsaženy v původní dokumentaci.

Obvinění radní a úředníci zajistili výhodné podmínky pro konkrétní firmu

Tyto „vícepráce“ pak navýšily cenu o 20 procent oproti původní hodnotě díla. Nebylo přitom zahájeno příšlušné zadávací řízení, vysvětlil serveru iHNed.cz mluvčí Úřadu pro odhalování korupce a finanční kriminality Jaroslav Ibehej.

Obvinění členové rady města a úředníci magistrátu měli zajistit přednost konkrétnímu dodavateli a výhodnější podmínky oproti ostatním soutěžitelům.

Firma na oplátku postavila bazén a rodinný dům

"Zároveň je dáno důvodné podezření, že jeden z obviněných měl dále přijímat prospěch ve formě provedení stavebních prací souvisejících s výstavbou bazénu na rodinné nemovitosti, ze strany zhotovitele zakázky, kdy vystavená faktura v hodnotě cca 280 tisíc korun byla uhrazena až s dvouletým zpožděním," dodal Ibehej na serveru iHNed.cz.

Má se jednat o primátora Přerova Jiřího Lajtocha. Na jeho zahradě firma Přerovská stavební postavila bazén. Jedná se zároveň o firmu, která se podílela na sporných zakázkách.

Jinému obviněnému měla firma postavit rodinný dům. Z celkem třímilionové částky nemusel uhradit 2,4 milionu korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …