Přímé volbě prezidenta hrozí odklad, varoval šéf Ústavního soudu

12.02.2012 14:19

Senátem prošla přímá volba prezidenta. Ústavní soudce Pavel Rychetský, který dříve uvažoval o kandidatuře na prezidenta, uvedl, že přímou volbu by v současné podobě nepodpořil.

Přímé volbě prezidenta hrozí odklad, varoval šéf Ústavního soudu
Foto: ParlamentníListy.cz
Popisek: Pražský hrad

„Chybí prováděcí zákon, který by určoval, kdo má právo napadnout a zpochybnit petice a u kterého soudu. Kvůli soudním procesům by se mohla volba prezidenta odložit,“ varoval předseda Ústavního soudu Rychetský v Otázkách Václava Moravce.

Kandidát bude mít podle Rychetského velmi omezené možnosti, jak voliče oslovit. „Prezident nemá žádné kompetence, takže bude těžké něco slibovat. Prezident jmenuje bankovní radu a ústavní soudce. Na tom se nedá žádná kampaň postavit. Hraje také významnou roli v zahraniční politice a ve vztahu s vládou. Vztah k vládě je víceméně vydefinován, v zahraniční politice má prezident však naprosto dominantní roli, tu může využívat v kampani. Dle mého názoru poslední pravomoc měla být upravena ústavou,“ vysvětlil Rychetský.

Ve změně ústavy propásla Česká republika svou šanci. „Ústava se v demokratických zemí příliš nemění. Ale dojde-li k takové zásadní změně jako je způsob volby prezidenta, měla by být ústava podrobena hlubší revizi, měly se například upravit kompetence prezidenta,“ uvedl Rychetský v ČT.

Senát se nemusí bát o život

Přímá volba oslabí postavení Senátu, ale zrušení horní komory parlamentu se Rychetský neobává. „Senát nelze zrušit bez jeho vlastních hlasů. Umím si představit, že by k tomu došlo jedině během puče nebo jiné násilné změny.“

Rychetský v minulosti naznačil, že by měl zájem o kandidaturu na prezidenta. Pak si to ale rozmyslel s tím, že zájemců je dost a nebude se zapojovat do tlačenice. „Byl jsem oslovován i v uplynulých dnech, ale o tuto funkci v této zemi už zájem nemám a po novele ústavy na to nemám ani peníze ani čas,“ dodal.

To není kampaň, ale mediální zájem

Jan Fišer, viceprezident Evropské banky pro obnovu a rozvoj, si svou kandidaturu nerozmyslel. „Projevil jsem o kandidaturu zájem, ale kandidátem se člověk stává teprve, až je zaregistrován v souladu se zákonem,“ prohlásil Fišer v ČT.

Přímá volba prezidenta by měla proběhout na začátku roku 2013. Přesto současné dění vypadá, jako kdyby prezidentské kampaně už začaly. „Vypukl pouze mediální zájem,“ nesouhlasí Fišer. „Pevně věřím, že budoucí kampaň bude slušná a přiměřená a průhledná,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor:

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…