Případ Magnitského. Pravdivý příběh o praní peněz, vraždě a o tom, jak přežít Putinův hněv

06.11.2022 19:11 | Bleskově

Když Bill Browder odkryl v Rusku daňový podvod v hodnotě 230 milionů dolarů, dostal se do víru událostí, které z něj udělaly jednoho z hlavních nepřátel Kremlu…

Případ Magnitského. Pravdivý příběh o praní peněz, vraždě a o tom, jak přežít Putinův hněv
Foto: Oficiální stránky ruského prezidenta
Popisek: Ruský prezident Vladimír Putin

Po násilné smrti jeho právníka Sergeje Magnitského v moskevském vězení se vzdal kariéry investora a začal naplno usilovat o potrestání osob zodpovědných za přítelovu smrt. Přišel proto s návrhem takzvaného Magnitského zákona, který by umožnil vládám zasáhnout proti zkorumpovaným činitelům kdekoliv na světě.

Putinův režim ihned zahájil protiúder. Pronásledoval Browdera po Evropě i v USA a usiloval o jeho vydání do Ruska, kde by ho nejspíš potkal osud Magnitského. Vynaložil rovněž desítky milionů dolarů, aby jej poškodil u amerických a britských soudů. Browderův příběh připomíná politický thriller, popisuje však skutečné události, které jsou mrazivou výpovědí o fungování putinovské kleptokracie.

O autorovi:

Bill Browder (*1964) je britský finančník a investor původem z USA. Krátce po pádu Sovětského svazu začal v době masivní privatizace investovat v Rusku. Jeho investiční fond Hermitage se stal po přelomu tisíciletí největším a nejvýnosnějším v zemi. Jako minoritní akcionář některých velkých ruských podniků se zajímal o to, jak jeho investice trpí kvůli podvodům a korupci v řadách většinových akcionářů, z nichž mnozí měli blízké vazby na Kreml. Poté, co začal veřejně odhalovat jejich pochybné praktiky, se v Rusku dostal na seznam nežádoucích osob – v roce 2005 mu byl odepřen vstup do země a tamní úřady jej prohlásily za hrozbu pro národní bezpečnost. Po smrti Sergeje Magnitského v ruském vězení se jeho životním posláním stalo prosazování nástroje, který by umožnil uvalit finanční a cestovní sankce na zkorumpované činitele. Vlastní obdobu takzvaného Magnitského zákona již přijalo více než 30 zemí po celém světě.

Poutavý titul vydalo nakladatelství Dokořán v překladu Petra Holčáka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…