Případné spory o prezidentské kandidáty bude řešit plénum Ústavního soudu

31.10.2012 17:05

Pokud spory související s registracemi prezidentských kandidátů doputují k Ústavnímu soudu, budou se jimi zabývat všichni soudci. Důvodem je závažnost problematiky. Plénum, tedy sbor všech současných soudců, rozhodlo na svém úterním zasedání o převzetí prezidentské agendy. Pokud by to neudělalo, zabývaly by se jednotlivými stížnosti tříčlenné senáty Ústavního soudu.

Případné spory o prezidentské kandidáty bude řešit plénum Ústavního soudu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ústavní soud

"Protože jde o agendu závažnou, v níž je třeba zajistit jednotný postup Ústavního soudu, rozhodlo plénum Ústavního soudu, že v těchto věcech bude rozhodovat přímo plénum, v ideálním případě patnáctičlenné, a nikoli jednotlivé jeho senáty," uvedl generální sekretář Ústavního soudu Tomáš Langášek. Plénum má v současnosti 13 soudců.

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský v minulosti kritizoval prováděcí zákon k přímé volbě hlavy státu. Je prý nedomyšlený. Rychetský se obával zejména toho, že soudy budou mít na přezkoumávání registrace příliš málo času, a případné stížnosti by tak mohly zdržet volbu.

Bez podpory zákonodárců je nutná podpora občanů

Kandidáti, kteří nemají podporu zákonodárců, musejí podle prováděcího zákona předložit podpisy nejméně 50.000 občanů. Registraci provádí ministerstvo vnitra, které také na náhodném vzorku prověří podpisové archy. Zákon dává zákonodárcům, kandidátům i signatářům kandidátních listin právo obrátit se k Nejvyššímu správnímu soudu. Mohou se bránit proti odmítnutí kandidátní listiny, nebo mohou naopak protestovat proti registraci jiného kandidáta.

Po rozhodnutí Nejvyššího správního soudu by se teoreticky mohl záležitostmi kolem prezidentských registrací zabývat ještě Ústavní soud. Rychetský nedávno v České televizi uvedl, že dokud nebude definitivně rozhodnuto o tom, kdo je, a kdo není kandidátem na prezidenta, nemohou volby proběhnout.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …