Připluly miliardy z ČEZ, schodek klesl. „Katastrofické věštby opozice se nenaplnily“, vzkazuje Stanjura

02.09.2023 7:52

Schodek státního rozpočtu činil ke konci srpna 194,6 miliardy korun, oznámilo ministerstvo financí. Je to lepší výsledek než v červenci i než v minulých letech. Státnímu hospodaření podle ministerstva pomohla dividenda ČEZu ve výši 54 miliard korun. Meziročně rostly v rozpočtu příjmy i výdaje.

Připluly miliardy z ČEZ, schodek klesl. „Katastrofické věštby opozice se nenaplnily“, vzkazuje Stanjura
Foto: Hans Štembera
Popisek: Brífink ministerstva financí o pokračování Pětadvacítky pro OSVČ a její rožšíření pro společníky malých s.r.o. a dále pozastavení EET do konce roku 2020

Rozpočtové příjmy ke konci srpna činily 1,25 bilionu korun, což bylo o 22 procent více než loni. Výdaje ve výši 1,44 bilionu korun byly o 15 procent vyšší než loni. Za samotný srpen skončilo státní hospodaření v plusu 19,5 miliardy, což se podařilo letos potřetí, kladné bylo saldo také v červnu a velmi mírně i v červenci.

Snížení schodku pod 200 miliard korun značí nejlepší výsledek hospodaření ke konci srpna od roku 2020, ale stále je to podstatně horší výsledek než kdykoli před pandemií. Loni byl srpnový schodek 231,1 miliardy, předloni 298,1 miliardy a v prvním covidovém roce 230,3 miliardy. V roce 2019 byl ale pouze patnáctimiliardový a o další rok dříve byl rozpočet koncem srpna v patnáctimiliardovém přebytku.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) uvedl, že po slabším daňovém inkasu v prvním pololetí nyní stát získává vyšší daňové příjmy, rozpočet navíc ovlivňují skokové příjmy jako dividenda ČEZu.

„Rozpočet se tak vyvíjí podle očekávání a nenaplňují se věštby opozice z křišťálové koule o katastrofickém vývoji schodku. Už v červnu jsem říkal, že výsledek rozpočtu bude v září lepší než v červnu, což se nyní naplnilo,“ uvedl.

Kromě rekordní dividendy ČEZu přispěly podle ministerstva k meziročnímu růstu příjmů prostředky z Evropské unie a z Národního plánu obnovy, o necelou desetinu se zvýšily i příjmy z povinného pojistného a stouplo daňové inkaso. Z daňových příjmů nejrychleji rostl výnos daně z příjmu právnických osob, na kterém stát získal 123,9 miliardy korun, téměř o dvě pětiny více než loni. Na odvodu z mimořádného zisku při výrobě elektřiny zatím stát inkasoval 15,3 miliardy korun. Daň z neočekávaného zisku se v rozpočtu zatím neprojevila, první zálohy jsou splatné v září.

Stát vydal nejvíce na sociálních dávkách, a to 578 miliard korun. Většina této částky – 455 miliard – šlo na výplatu důchodů, jejich objem meziročně vzrostl o 18,9 procenta. Největší meziroční nárůst je u neinvestičních transferů podnikatelům, které stouply více než dvojnásobně na 98,3 miliardy korun. Hlavní roli v tom hrály kompenzace vysokých cen energií, za které stát zaplatil téměř 57 miliard korun. Výrazně dražší byla obsluha státního dluhu, která stála 40 miliard – o 42 procent víc než loni.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ty peníze byli ukradeny neschopností této vlády. , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusePepimo , 02.09.2023 8:26:34
V celé EU reagovali na energetickou krizi , jen tato vlastizrádná vláda čekala co udělají jinde. Řada evropských států zareagovala na energetickou krizi okamžitě, už v roce 2021 a zadotovala elelktřinu , projevilo se to všude hlavně v nízké inflaci. Tady zareagovali až loni v říjnu a inflace jedna z nejvyšších v EU . Oni okradli pomalu každého občana a firmu , tedy kromě těch co jim chodí složenky na 90 litrů , ti žijou dál zadarmo. Kdyby zastropovali ceny přímo u výrobce , tak máme v krizi nejlevnější elektřinu , tím pádem i levné potraviny a další komodity. A ty keci , že to nešlo, ale šlo jen potřebovali vytáhnou z lidí peníze, aby jim někdo zadotovat ten Ukrajinský bordel . Nejvyšší inflace v EU a ten kašpar Fiala mluví, že nás dostane mezi 10 nejvyspělejších zemí . No já to vidím, že dopadneme jak ta Ukrajina , bída a pokles životní úrovně o 20 let nazpět.

|  13 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…