Připravovaná novela o hazardu prý může způsobit rozkol v koalici

25.04.2015 14:02

Koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL sice podle vyjádření vlády jednotně podpoří v úvodním sněmovním kole návrh Jana Volného (ANO) na zvýšení sazby odvodu z loterií o pět procentních bodů na 25 procent a zdvojnásobení denního místního poplatku za každý hrací přístroj a zařízení na 110 korun, podle jiných dostupných zdrojů je ale jednota koalice spíše zbožným přáním než skutečností. Více lze věřit názorům, že hazard způsobil další rozkol v české vládě a jednoduché to novela nebude mít ani při projednávání ve Sněmovně.

Připravovaná novela o hazardu prý může způsobit rozkol v koalici
Foto: Hans Štembera
Popisek: Výherní automaty

Lidovci například svůj nesouhlas odůvodňují tvrzením, že předloha je rezignací na prevenci hazardu. „Není možné nahlížet na hazard jen jako na zdroj příjmů,“ zdůraznil před novináři místopředseda KDU-ČSL a Sněmovny Jan Bartošek. Lidovci žádají, aby peníze šly kromě sportu taky na prevenci a léčbu sociálně-patologických jevů.

Kritická jsou k předloze i mnohá ministerstva. Ta například musela své připomínky do vlády zpracovat v šibeničním termínu deseti dnů a některé resorty byly v připomínkovém řízení zcela opomenuty. Návrh nebyl například zaslán Ministerstvu zahraničních věcí, a to přesto, že předchozí snaha o novelizaci loterijního zákona vyvolala řadu otázek a připomínek ze strany Evropské unie.

Nejkritičtěji se k návrhu postavilo Ministerstvo školství, podle kterého návrh nezajistí takové navýšení financování sportu, jež bylo dříve přislíbeno ze strany Ministerstva financí. Experti ministerstva navíc upozorňují, že předložená novela zákona o loteriích a jiných podobných hrách neřeší hlavní problém na loterijním trhu, kterým je působení zahraničních nepovolených loterií provozovaných na internetu.  Podle odhadů je každá druhá kurzová sázka uzavřena u nelegálního provozovatele na internetu. Díky tomu ročně veřejné rozpočty přicházejí až o 1 mld. Kč. Ministerstvo považuje za nepřijatelné, aby tyto úniky nebyly vyřešeny.

Ministerstvo vnitra se ve svém stanovisku obává negativního dopadu novely na rozpočty obcí. Za zcela nekoncepční považují návrh poslance Volného zástupci Ministerstva pro místní rozvoj, které z těchto důvodů jednoznačně vládě doporučilo návrh nepodpořit. K názoru, že loterijní zákon by neměl být řešen poslaneckým návrhem novely, ale iniciativa by u tak stěžejní problematiky měla vzejít od vlády, se přiklání i Ministerstvo průmyslu i obchodu. To ve svém vyjádření zdůrazňuje, že je vhodné, aby proběhlo řádné meziresortní připomínkové řízení.

Oproti tomu ministr financí Babiš návrh svého poslance podporuje, přestože zároveň přiznává, že Ministerstvo financí pracuje na komplexní právní úpravě regulace hazardu, kterou v nejbližší době předloží vládě.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…