Přípravy na proces roku: "Jsme v prdeli!" I to zazní u soudu s Rathem

06.08.2013 8:21

Ještě než ve středu začne proces roku s exhejtmanem Davidem Rathem obviněným z manipulací veřejných zakázek, probíhají u všech zainteresovaných stran důkladné přípravy. Krajský soud například řeší technické vybavení, státní zástupce Petr Jirát zase shromažďuje listinné podklady.

Přípravy na proces roku: "Jsme v prdeli!" I to zazní u soudu s Rathem
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Krajský soud v Praze musel - ještě než proces začne - objednat čtyři desítky sluchátek. To proto, aby nikdo z obviněných či advokátů nemohl tvrdit, že neslyší. Soudce Robert Pacovský totiž plánuje pustit v soudní síni audionahrávky odposlechů, jak zjistily Lidové noviny.

Pacovský kvůli tomuto případu dokonce rozšířil senát. Místo obvyklých tří bude mít hned pět členů. To pro případ, že by někdo onemocněl nebo jej musel vyloučit pro podjatost.

Klíčové videozáznamy

Samotný proces bude mít podle odhadu serveru Lidovky.cz minimálně 3 vrcholy. Vedle proslovu Davida Ratha se v soudní síni poprvé odtajní videozáznam ze zatýkání. Zásadní má být okamžik, kdy Rath opouští dům s krabicí plnou peněz. Když jej u dveří překvapí policisté, instinktivně prý ucukne a krabici odtáhne z jejich dosahu, popisují LN. Dále se budou promítat domovní prohlídky v domě dalších obviněných Kateřiny Pancové a Petra Kotta, kde policie našla nabité pistole. Každý z dotyčných měl jednu na své straně postele.

Vůbec nejdůležitějším důkazem mají být skryté audionahrávky z kanceláře Pancové v kladenské nemocnici, na které zazní mimo jiné věta "URNA! Jsme v prdeli!". Sluchátka mají být připravená, aby nikdo z přítomných nepřeslechl ani další detail - šustění bankovek, které si Rath údajně přepočítával.

Posudek je Rathovi k ničemu

Kromě soudu se pečlivě připravuje také státní zástupce Petr Jirát. Nyní si znovu pročítá obžalobu a její odůvodnění a shromažďuje listinné podklady, které si bude brát k hlavnímu líčení. Jirát odmítl komentovat Rathův rozhovor pro deník MF Dnes, ve kterém poslanec říká, že nedoufá ve spravedlivý proces a že soudce Pacovský je jen stážista, který má díky jeho případu povýšit.

Právní posudek Středočeského kraje, že mu David Rath nezpůsobil škodu, prý poslanci nijak nepomůže. "Tento posudek se k doktoru Rathovi nevztahuje, protože je žalovaný pouze pro přijímání úplatků. A to s tímto posudkem nemá naprosto nic společného," vysvětlil v rozhovoru pro LN Jirát.

Petr Jirát také uvedl, že exhejtman Rath před čtrnácti dny opětovně žádal o propuštění z vazby, což soud znovu zamítl. Tentokrát vše proběhlo bez zájmu médií. Nyní musí Rath čekat měsíc od právní moci tohoto usnesení, aby mohl opět žádat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…