Příští dny ukážou, co ministryně Benešová myslela vážně, prorokuje Hvížďala

12.07.2019 10:50

Publicista Karel Hvížďala se v komentáři pro Český rozhlas rozpovídal o úmyslném chaosu kolem zákona o státním zastupitelství. Protože už nikdo dnes přesně neví, kolik návrhů na novelu zákona o státním zastupitelství vůbec existuje, lze podle jeho slov spekulovat o tom, že v jednu chvíli se někteří politici, kteří se hodlají zbavit dnešního nejvyššího státního zástupce a obou vrchních státních zástupců, rozhodli Sněmovnu zavalit co nejvíce návrhy, aby v připomínkovém řízení vznikl chaos, v němž se nikdo nevyzná. Toho se dá prý využít k různým záludnostem, které budou pro laiky ukryty v detailech.

Příští dny ukážou, co ministryně Benešová myslela vážně, prorokuje Hvížďala
Foto: Hans Štembera
Popisek: Spisovatel a publicista Karel Hvížďala

V současné době existuje návrh projektu Rekonstrukce státu vypracovaný společně se spolkem Milion chvilek pro demokracii, návrh Ministerstva spravedlnosti, několik poslaneckých návrhů a návrh skupiny senátorů, připmíná Karel Hvížďala. Všichni autoři tvrdí, že návrhy směřují k tomu, aby byla posílena nezávislost státních zástupců, ale bohužel ani jeden z nich prý není systémový.

Jaké záludnosti návrhy mohou skrývat lze podle Hvížďali ukázat na návrhu Ministerstva spravedlnosti, který byl prý sepsán na základě požadavků GRECO. „To je uskupení 48 evropských států a USA, které bedlivě sleduje boj s korupcí v jednotlivých státech, ale nesoustřeďuje se jen na justici. Záběr jeho činnosti je mnohem širší: GRECO zkoumá korupci nejen ve státní správě, ale i v soukromém sektoru,“ přiblížil publicista.

Konkrétně doporučení tohoto uskupení, které se týkalo České republiky, znělo: Posílit nezávislost nejvyššího státního zastupitelství. Konkrétně upozorňovalo na to, že by nejvyšší státní zástupce neměl být bezdůvodně odvolatelný. „Na toto doporučení se odvolává i nová ministryně spravedlnosti, i když její návrhy směřují opačným směrem. Navrhuje nastavení funkčního období pro všechny, vznik výběrových komisí, v nichž by byli dva zástupci ministerstva a jeden soudce, kterého by vybíralo či doporučovalo ministerstvo, takže by právě ministerstvo mělo většinu,“ podotýká Hvížďala.

Dnes návrhy podávají šéfové státních zastupitelství. A podobně je tomu i s odvoláváním státních zástupců. „Dnes je možné odvolat státního zástupce jen kvůli závažnému porušení povinností, a v novém návrhu je už použito jen sousloví porušení povinností,“ říká publicista s tím, že v současné době se dotyčný může odvolat ke správnímu soudu, podle nového návrhu by bylo možné rozhodnout o odvolání jednokolově.

Původní zdroj ZDE

Z toho evidentně vyplývá, že snaha je opačná, než jakou paní ministryně deklaruje veřejnosti. „To byl zřejmě důvod, proč Nejvyšší státní zástupce spolu se senátory v minulých dnech přišel s návrhem změny Ústavy, podle které by byla státní zastupitelství vyňata z kompetence výkonné moci,“ myslí si Hvížďala.

Připomíná zároveň, že za tuto variantu se postavil i předseda senátního ústavněprávního výboru a paní ministryně spravedlnosti veřejně sdělila, „že by takovému kroku byla nápomocná“. „Již příští dny nejspíš ukáží, jestli to myslela ona a s ní spřízněné strany vážně, protože návrhy dostane Legislativní rada vlády,“ uzavírá Hvížďala a zmiňuje, že v prvním čtení by se při urychleném řízení mohla novela dostat do Sněmovny již v září.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…