Přituhuje: Naštvaný Babiš si to vyřídil s Piráty, lidovci a ČSSD

12.11.2017 20:21

Andrej Babiš (ANO) poskytl další rozhovor médií, která si před pár lety koupil. V týdnu promluvil pro MF Dnes. O víkendu přidal další porci pro server iDnes.cz. Svou politickou konkurenci tentokrát nešetřil. Za uši dostali především Piráti, lidovci a sociální demokraté.

Přituhuje: Naštvaný Babiš si to vyřídil s Piráty, lidovci a ČSSD
Foto: Jonáš Kříž
Popisek: Andrej Babiš na půdě ČVUT

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš je zklamán z povolebního dění, Původně předpokládal, že ostatní strany budou ochotny jednat s vítězem voleb, ale teď se mu zdá, že ostatní politici pozapomněli, kdo vyhrál říjnové volby do sněmovny. Babišovi prý tak nezbývá nic jiného, než sestavit vládu menšinovou s žádat o podporu ostatní strany vyjma komunistů. Ti už se vyslovili, z jakých podmínek by Babišovu vládu tolerovali.

„Pochopili jsme, že s námi nikdo nechce. Jsem zklamaný hlavně z Pirátů, kteří se chovají jako tradiční politici. Mám zkušenosti s panem Bartošem u zákona o hazardu, kdy tady vytvořil atmosféru, že někdo ohrožuje svobodu na internetu. Byla to lež, chtěli jsme blokovat weby firem, které tu nejsou registrované a neplatí daně. Piráti jen politikaří a vymezují se vůči nám a mně," postěžoval si Babiš.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Připraví proto programové prohlášení, ve kterém budou obsaženy i volební sliby jiných stran a řekne jim, asi něco vy smyslu, když už nechcete sami plnit sliby dané voličům, podpořte naši menšinovou vládu.

„Ať to pak vysvětlují svým voličům, že nechtějí podpořit programové prohlášení, které bude obsahovat i jejich programové body. Počítali jsme s Piráty, že nám pomůžou, že jsou noví a budou bojovat proti korupci a za transparentnost, digitalizaci, konopí pro lékařské účely. Ale oni ne, budou jen kritizovat, ale pracovat a převzít odpovědnost nechtějí. A ještě sprostě lžou, že v centrále ANO organizujeme nějaké esemesky. Píšou jim naštvaní lidé, kteří chtějí, aby byli ve vládě. Ve vládě se prosazuje program, ne v opozici. Pokud to nevědí, tak je škoda, že vůbec lezli do politiky," útočil dál na Piráty.

Stejně důrazně se vyjádřil také na konto sociálních demokratů. Úřadující předseda ČSSD Milan Chovanec nedávno prohlásil, že Babiš se svou volební taktikou směřuje k předčasným volbám, ve kterých snad pomýšlí na takový úspěch, po kterém by mohl vládu sestavit sám. Babiš však tuto úvahu smetl ze stolu.

„Divím se, že „svatá trojka“ Sobotka - Zaorálek - Chovanec už dávno nerezignovala na všechny funkce při tom výsledku. Paroubek měl podstatně víc než Sobotka, 22 procent, a rezignoval. Samozřejmě je to nesmysl, nevím, kde na to pan ministr Chovanec přišel. Chceme prosadit vládu, rozpočet na příští rok a aby fungovala Sněmovna i vláda, proto jsme šli do voleb," zdůraznil Babiš.

Obdobné tvrdosti se od něj dočkali i lidovci. „Celé vedení KDU-ČSL by také mělo rezignovat. Já určitě s těmi pány ve vládě ani nechci být. O tom jsme nikdy neuvažovali," konstatoval šéf hnutí ANO.

Prá slov padlo i ke komunistům, kteří připouštějí, že mohou Babišovu vládu tolerovat, pokud ho přimějí zdanit církevní restituce. Babiš nemá nic proti. Jenže to prý neznamená, že by vyjednával s komunisty. Inflační doložku u církevních restitucí prý považoval za nemravnou už v roce 2013 a proto se k tomuto problému teď hodlá postavit čelem. S komunisty to prý nemá nic společného. To jen média tu vytvářejí nějaký falešný dojem.   

„S komunisty nevyjednávám vůbec o ničem. Když budeme mít připravené programové prohlášení vlády, tak půjdeme postupně za všemi a začneme u ODS. Snažím se o vládu expertů a to si vyžaduje určitý čas," rozčílil se šéf hnutí ANO.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…