Privatizační loupeže se nevyřeší, varuje nejen Vandas. Budeme rukojmími úředníků

14.02.2015 15:29

Lukáš Bohuslav z Občanské konzervativní strany, Petr Michek (LEV 21) a předseda DSSS Tomáš Vandas diskutovali v sobotním Politickém spektru na ČT24 o připravovaném zákonu o prokazování původu majetku. Shodli se na tom, že koaliční návrh ČSSD, ANO a KDU-ČSL mnoho neřeší. Otvírá spíše prostor pro korupci a koncentruje ještě více moci do rukou ministra financí Andreje Babiše (ANO).

Privatizační loupeže se nevyřeší, varuje nejen Vandas. Budeme rukojmími úředníků
Foto: DSSS
Popisek: Tomáš Vandas, předseda DSSS

"Je to takový zákon ve stylu, aby se vlk nažral a koza zůstala celá. Chápu, že je velmi složité dohledat, která politická strana rozkradla jaký státní majetek, ale to je ta základní otázka," podotkl k tomu Vandas. Na kameru ale také poznamenal, že je pro přijetí takového zákona, pokud bude kvalitní a nebude sloužit jen k tomu, že si vládní koalice odškrtne "splněnou položku", ale jinak bude tato legislativa bezzubá. Trvá také na tom, aby čeští občané věděli, na čem jsou, aby se mohli ve své zemi cítit bezpečně. Zároveň se musí projevit politická vůle zákon vymáhat.

Babiš bude mít ještě více moci, podívejte se, jak ji využívají exekutoři, zaznělo před kamerami

Podle Petra Michka bude asi třeba posílit i úřední aparát, který by měl být schopen zákon uplatňovat v praxi. Současné finanční úřady na to nemusí stačit. Zbytnění úřednického aparátu se mu ale současně příliš nelíbí. "Tenhle zákon nevyřeší miliardy pánů Janouška a jiných ve Švýcarsku," vyjádřil svůj názor Michek, podle něhož je čas zvýšit korporátní daně, což by přineslo více peněz do státního rozpočtu.

Pozastavoval se také nad tím, že zákon o prokazování původu majetku přinese další informace pro již tak dost mocného ministra financí Andreje Babiše. "Doufám, že je nepoužije jako zbraň," uvedl Michek. V této souvislosti upozornil na to, že v minulosti dostali do rukou moc i exekutoři a důsledky toho vidíme dnes. "Z lidí se často stávají sociální invalidé," pokračoval v kritice.

Bohuslav si kladl otázku, zda se tu neotvírá prostor pro korupci, protože úředníci určitě nebudou mít horentní příjmy a ti, kteří majetek budou mít, třeba i nelegálně získaný, se mohou pokoušet úředníky uplácet. Navíc se tu vytváří další nástroj na stíhání lidí různě hlasujících zastupitelů. I toto může za tímto zákonem být skryto.

"Je to zákon, který je založen na presumpci viny, a pak jsme v podstatě rukojmím toho úředníka, který rozhodne o vašem dalším osudu," varoval člen NS-LEV 21.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

17:45 Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

POHLED IVANA HOFFMANA Je příslovečný brod pro naši civilizaci blízko, nebo se naopak vzdaluje, uvažu…