Příznivcům ANO nenaléváme, opájejte se svým předsedou, vyvěsila kavárna. Kníže Schwarzenberg to ocenil, a co jiní?

21.07.2017 19:08

ANKETA Příznivcům hnutí ANO nenaléváme. Takovou cedulí se chlubí kavárna na zámku Plumlov. Šetření České obchodní inspekce nicméně ukázalo, že majitelé podniku touto cedulí nic neporušili a nikoho nediskriminují. S tím nesouhlasí někteří čeští politici. ParlamentníListy.cz přináší reakce napříč politickým spektrem.

Příznivcům ANO nenaléváme, opájejte se svým předsedou, vyvěsila kavárna. Kníže Schwarzenberg to ocenil, a co jiní?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prvomájová akce pražské ANO na náplavce kotviště salónní lodi Nepomuk v Praze

Česká obchodní inspekce nedávno prováděla šetření v kavárně plumlovského zámku. Majitelka tamního podniku Iveta Valentová zjevně nemá v lásce šéfa hnutí ANO Andreje Babiše i jeho voliče. Svůj politický názor se rozhodla vyjádřit viditelně, na svou kavárnu zavěsila ceduli s nápisem „Příznivcům hnutí ANO nenaléváme. Opájejte se úžasností svého předsedy“.

Podle novin Hanácký večerník, který na případ upozornil, měl s cedulí problém jeden z návštěvníků kavárny, který se obrátil na Českou obchodní inspekci (ČOI), aby věc prošetřila. Jedná se, nebo nejedná o diskriminaci kvůli politickému přesvědčení? Podle ČOI nikoli. Mnozí čeští politici s tím však nesouhlasí.

Redakce ParlamentníchListů.cz oslovila členy Poslanecké sněmovny napříč politickým spektrem a to pochopitelně včetně předsedy hnutí ANO Andreje Babiše, který ovšem nereagoval.

Podle poslankyně ODS Miroslavy Němcové je rozhodnutí majitelky kavárny i ČOI správné ze dvou důvodů. „Za prvé, Andrej Babiš se rozhodl zlikvidovat živnostníky. Nikdo normální nepodporuje a neposkytuje služby těm, kteří ho chtěí zničit. Za druhé, víra v hnutí ANO je jako droga. Majitelé kaváren, hospod a restaurací nesmějí nalévat nikomu, kdo je pod vlivem drog. Kdyby jim nalili, jednali by proti zákonu a minimálně by dostali tučnou pokutu,“ sdělila ParlamentnímListům.cz Němcová.

Čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg pojal svoji odpověď rovněž originálně. „Příznivci ANO tím byli ušetřeni patoků, které by paní majitelka byla v pokušení jim nalévat, pokud by byla k jejich obsluhování donucena soudem,“ napsal s nadhledem Schwarzenberg.

Podle šéfa KSČM Vojtěch Filipa se o diskriminaci pro politické názory jedná. „Nemyslím, že to je správně. Je to klasická ukázka diskriminace pro politický názor. To do společnosti, do podnikání, ale obecně do vztahů mezi lidmi nepatří,“ konstatoval.

„Rozhodnutí je správné a logické,“ míní naopak šéf poslanců hnutí Úsvit Marek Černoch. „Jako majitelka kavárny má právo si sama rozhodnout, komu naleje a komu ne. Žádný zákon neporušila, tak nevidím sebemenší důvod jí sankcionovat. To, že někdo vůbec takové věci řeší, považuji trochu za Absurdistán,“ uvedl v reakci na anketní otázku.

Komunistický poslanec Zdeněk Ondráček s takovým výkladem nesouhlasí. „Neznám tu kauzu ani rozhodnutí ČOI. Pokud by to bylo jen takto, jak popisujete, tak to v pořádku není,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz.

„Co to vzít jen jako drsnější legraci a protest kvůli EET? Pokud je mi totiž známo, zatím žádný příznivec či přímo zaměstnanec ANO nemusí mít vypálený viditelný patřičný cejch. Ostatně žijeme v zemi, kde lze strhnout a rozstříhat prezidentskou standartu, hlavu státu nazývat prasetem. No není tohle proti tomu skutečná prkotina?“ táže se poslanec Jiří Koskuba, který nedávno ohlásil odchod z ČSSD.

Podle sociálnědemokratického člena Sněmovny Stanislava Humla vyvěšením cedule pouze majitelka podniku vyjádřila svůj osobní politický názor. „Nic víc. Volby jsou tajné a i voličům ANO tak jistě nalévá,“ dodal Huml.

Senátor Jaroslav Doubrava si při četbě historky o paní kavárnici vzpomněl na Nemocnici na kraji města a slova doktora Štrosmajera o krávě nebeské. "Je zajímavé, že když jiná podnikatelka odmítla zaměstnat cikánku, mohli se z toho všichni po...," dodal senátor. Navíc upozornil, že to ze strany provozovatelky pohostinství může být rozhořčená reakce na zavedení EET, kontrolujícího řádné odvádění daní, což by celou věc stavělo do úplně jiného světla.

Mgr. Stanislav Huml

  • SOCDEM
  • Zemřel 28. prosince 2021
  • zastupitel obce

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…