Pro vyjednávání o sankcích má vláda podporu tripartity

04.09.2014 13:40

Vláda a její předseda Bohuslav Sobotka (ČSSD) má podporu odborů i zaměstnavatelů ve vyjednávání o protiruských sankcích. Česko usiluje o to, aby se sankce nedotkly českého strojírenského exportu do Ruska, především vývozu obráběcích strojů. Po dnešním jednání tripartity to novinářům řekl Sobotka.

Pro vyjednávání o sankcích má vláda podporu tripartity
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Sobotka zopakoval, že čeští vyjednávači budou usilovat o to, aby se sankce nedotkly vývozu české strojírenské produkce do Ruska. Už samotné zhoršení vztahů mezi Unií a Ruskem má podle podniků negativní dopady na český průmysl, uvedl Sobotka. Podrobnější informace by měl Sobotka od vyjednávačů dostat v pátek.

Zástupci odborových svazů i zaměstnavatelů podle Sobotky podpořili i práci vládní pracovní skupiny, která byla k dopadu sankcí zřízena.

Předseda vlády tripartitu informoval také o záměru zjednodušit pravidla pro takzvaný kurzarbeit. Při kurzarbeitu firmy mohou získat peníze na vzdělávání zaměstnanců, pro něž nemají kvůli úbytku zakázek práci. V Česku už tento systém existuje, zaměstnavatelé jej ale kvůli údajně přísným pravidlům příliš nevyužívali. Podle Sobotky Ministerstvo práce a sociálních věcí dopracuje potřebná ustavení a začlení je do novely zákona o zaměstnanosti, kterou ve středu schválila vláda. Cílem je, aby nová pravidla platila od příštího roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…