Problém je jinde. V muslimech! Petr Robejšek upozorňuje na to, co se francouzští politici obávají říct nahlas

23.02.2019 9:03

Proč se ve Francii mlčí o muslimském antisemitismu a proč francouzští politici raději útočí na hnutí žlutých vest? Petr Robejšek v sobotní MF Dnes nabídl odpověď.

Problém je jinde. V muslimech! Petr Robejšek upozorňuje na to, co se francouzští politici obávají říct nahlas
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Demonstrant žlutých vest Jérome Rodriguez, který při srážkách s policií přišel o oko

Ve Francii již několik měsíců vyráží do ulic hnutí žlutých vest. Od poloviny listopadu roku 2018 víkend co víkend kráčí rozhořčení Francouzi ulicemi francouzských měst. Nejprve požadovali jen snížení daní na benzín. Dnes už často volají i po pádu prezidenta Emmanuela Macrona. Ten zprvu nebral hnutí žlutých vest zcela vážně a později učinil pár ústupků, které demonstrantům už nestačily.

Macron a jeho kabinet tak podle Robejška hledali cesty, jak hnutí očernit. A jednu našli v antisemitismu. Antisemitské přestupky mezi lety 2017 a 2018 narostly o 74 procent.  Ministr vnitra Christophe Castaner naznačil, že na tom nese vinu i hnutí žlutých vest. „Přímo to vyjádřil Frédéric Potier, koordinátor francouzské vlády v boji proti rasismu. Listu Le Monde řekl, že existuje závislost mezi nárůstem antisemitských přečinů a hnutím žlutých vest,“ napsal Robejšek.

Anketa

Co provést s bojovníky Islámského státu, kteří se chtějí vrátit do Evropy?

16%
81%
hlasovalo: 15836 lidí
Obratem také připomněl, že hnutí žlutých vest se v ulicích objevilo až v listopadu 2018, což znamená, že jeho členové měli jen asi měsíc a půl na to, aby navýšili statistiku antisemitských přečinů o 74 procent. Pachatele těchto přečinů vidí Robejšek jinde. V muslimech. Francouzští politici se však zdráhají mluvit o tom nahlas.

„Koncem roku 2017 vysílal německý veřejnoprávní rozhlas pořad o životě židovské diaspory ve Francii. Z něj jsme se dověděli, že tradiční francouzský antisemitismus ze strany extrémní pravice a konzervativních katolíků již hraje pouze zanedbatelnou roli. Na jeho místě se objevily dvě nové tendence. Je to militantní antisemitismus krajní levice a jako skutečná novinka rostoucí muslimský antisemitismus. Je vůbec nápadné, že se francouzská vládní místa o muslimském antisemitismu vyjadřují jen zdrženlivě. Důvod je jasný. Ve Francii sice žije třetí největší židovská diaspora na světě, ale její podíl na celkovém počtu obyvatelstva je zanedbatelný; trochu více než půl procenta. Ve vysílání německého rozhlasu proto také jasně zaznělo, že každý francouzský politik si snadno spočítá, že židovské hlasy jsou pro zvolení méně důležité než muslimské,“ pokračoval Robejšek.

Francouzská vláda podle Robejška raději očerňuje hnutí žlutých vest a tím se snaží protestující umlčet. Pokud se to podaří, může jít o malé vítězství, které předznamená velké problémy. Pokud vláda nebude řešit problémy nespokojených, tak až vypuknou podobné protesty příště, demonstranti mohou být ještě radikálnější.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…