Problém podnikatele, kterému Šlachta s Ištvanem zabavili zlato. Nemá ho jak vymáhat zpátky, soudy rozpačitě krčí rameny

01.08.2016 21:22

Podnikatel Luboš Pešek má problém. V době zásahu policie na Úřadu vlády ČR v roce 2013 mu bylo zabaveno zlato a peníze. Šlo o majetek v hodnotě 50 milionů korun. A dodnes s nimi nemůže disponovat. Domáhal se proto u soudu omluvy po státu, jenže se ukazuje, že se jí hned tak nedočká. Zákony totiž nepamatují na situaci, kdy je zabaven majetek člověku, který nebyl obviněn z trestného činu.

Problém podnikatele, kterému Šlachta s Ištvanem zabavili zlato. Nemá ho jak vymáhat zpátky, soudy rozpačitě krčí rameny
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Je to tak trochu právnický oříšek. V roce 2013 byl podnikateli Luboši Peškovi při dnes již slavném zásahu na Úřadu vlády a dalších místech zabaven majetek v hodnotě padesát milionů korun. A dodnes se mu nevrátil, ani tři roky po policejní akci. Pešek se za to u soudu dovolával omluvy od státu. Ale prozatím se zdá, že má smůlu. Pokud nebyl stíhán, v podstatě se podle zákona ani nemůže domáhat omluvy.

„Připouštím, že si žalobce může připadat v právním vakuu,“ uznal v pondělí soudce Pavel Vlach, který Peškovu žalobu zamítl. Informuje o tom server Aktuálně.cz s tím, že Luboš Pešek je kamarád někdejšího lobbisty Romana Janouška.

Pešek se u soudu domáhal také vrácení majetku, a to ještě dříve než omluvy. Ale ani tady neuspěl, protože soudy v obdobných případech konstatovaly, že se nebudou plést do práce policie. Majetek mu tedy stále vrácen nebyl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…