Problémy hutí bude nově řešit ocelářská komise, poprvé zasedne v září

31.07.2019 21:40

Problémy tuzemských hutních podniků, které těžko konkurují dovozům levné oceli z Asie, bude řešit nová ocelářská komise jako poradní orgán vlády. Její první zasedání se připravuje na září. S oceláři se chce setkávat i ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček. Řekl to novinářům dnes po jednání s představiteli a odbory společnosti Liberty, která vlastní ostravskou huť. Dodal, že odbory i zástupci firmy chtějí, aby vznikl systém podpory ocelářského průmyslu.

Problémy hutí bude nově řešit ocelářská komise, poprvé zasedne v září
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda vlády a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček

„Chceme vytvořit, podobně jako jsme vytvořili komisi uhelnou, i komisi ocelářskou. Bude to poradní orgán vlády. Bude fungovat na vysoce odborném principu,“ uvedl Havlíček. Dodal, že chce být u toho, až se problémy budou řešit. „Chci je pak přenášet na vládní a evropskou úroveň,“ uvedl ministr.

Podle něj komise poprvé zasedne v Ostravě v polovině září. Budou v ní zasedat zástupci ocelářského průmyslu, ale i automobilek či ekolog. „Chceme, aby byla vyvážená,“ řekl ministr.

Dodal, že podle něj současný dvacetiprocentní pokles produkce oceli v ostravské huti nesouvisí s přechodem na nového vlastníka. „Redukují i další evropští výrobci oceli. Redukuje se proto, že rostou ceny emisních povolenek. Evropa je hyperekologická, evropské firmy respektují všechny pravidla, zatímco ostatní ne. A potýkáme se s asijskou nebo tureckou ocelí. Výsledkem je nadprodukce oceli, podráží se ceny,“ řekl.

Aktivní postup státu ve vztahu k EU požadují i odboráři ostravského podniku. „Pokud se bude dovážet ocel ze zemí mimo EU, bude to pro evropskou produkci likvidační. Cena této oceli není ovlivněna CO2 povolenkami jako ta evropská. Cenově jí naše výroba nemůže konkurovat,“ řekl předseda Základní organizace OS KOVO v ostravské huti Petr Slanina. Reagoval tak na to, že Unie zvýšila limity na dovoz takové oceli o pět procent. Vytvoření komise uvítal. „Něco takového tady chybělo,“ uvedl.

Ve shodě je i vedení společnosti Liberty Ostrava. „Potřebujeme podporu státu ve věci lepší ochrany evropského trhu před neférovým dovozem oceli ze třetích zemí,“ řekla ČTK mluvčí podniku Barbora Černá Dvořáková. Dodala, že vážnost situace potvrzuje i to, že každá čtvrtá tuna oceli využitá v Evropské unii pochází z dovozu.

Huť, kterou původně vlastnila skupina ArcelorMittal indického miliardáře Lakšmího Mittala, před časem změnila majitele. Nyní patří do skupiny Liberty Steel a je součástí globálního uskupení GFG Alliance britského podnikatele s indickými kořeny Sanjeeva Gupty. Krátce po změně majitele huť oznámila, že dočasně sníží výrobu oceli o 20 procent.

Na nutnost nastavit v ocelářství „globálně férové prostředí“, když nyní firmy ze zemí mimo EU neplní tak vysoké požadavky na ochranu životního prostředí, poukázal i předseda správní rady Ocelářské unie Jan Czudek, který je i generálním ředitelem Třineckých železáren. Limity pro dovoz do Evropy podle něj navíc dovolují dovézt stále víc ocelářských produktů. „Pokud dovoz vzroste o dalších pět procent, bude to znamenat problémy pro evropské hutě,“ uvedl.

Ostravská huť Liberty Steel je největším výrobcem oceli v ČR, i s dceřinými společnostmi má 6 300 zaměstnanců.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…