Proboha, Dan Ťok není vlastník firmy, to je manažer, hájil ho v ČT Dlouhý

13.11.2014 22:31

Prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý a generální ředitel Koh-i-noor Hardtmuth Vlastislav Bříza diskutovali o možném střetu zájmů pravděpodobného příštího ministra dopravy Dana Ťoka. V zahraničí by totiž byl chápan přechod významného manažera z firmy do příbuzného resortu jako velmi problematický. Dlouhý v této souvislosti poukázal i na nešvary v USA.

Proboha, Dan Ťok není vlastník firmy, to je manažer, hájil ho v ČT Dlouhý
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimír Dlouhý

„Já znám Dana Ťoka od roku 1997,“ zahájil své vystoupení Dlouhý, který ho považuje za velmi schopného manažera. „A jako takový by byl dobrým ministrem, protože tu nemáme tolik schopných lidí pro resort a už vůbec ne takových, kteří by si s sebou nenesli stín z kolidujícího byznysu. Podstatné je, že by měl vyřešit podstatné problémy resortu.“

Proboha, není to vlastník firmy

A k možnému střetu zájmů Dlouhý uvedl, že například v USA je propojení politiky a byznysu velmi těsné. „Tady někdo pije víno a káže vodu,“ poznamenal prezident Hospodářské komory. Zároveň ovšem připustil, že se tam dbá více na nepsaná pravidla a vnitřní pocit těch lidí, zda by své angažmá v politice cítili jako problém. Pokud to tak cítí, do politiky často nejdou.

„Dan Ťok proboha není vlastník firmy, to je manažer. A já už jsem řekl, že nám chybí osobnosti ... A když už se nějaká osobnost najde, tak máme tendenci pořádně jí zkritizovat, ještě než do funkce nastoupí,“ rozčílil se Dlouhý.

V podobném duchu se vyjádřil i Bříza. Ťok je podle něj schopný muž, který zřejmě bude mít chuť pro resort něco udělat. Jen až jednou skončí na ministerstvu dopravy, měl by přejít do nějakého odvětví, které je od tohoto ministerstva co nejdál, například do strojírenství.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…