Proč tam, kde „lidská práva" kvetou, žijí často lidé v bídě, a tam, kde zajištěna nejsou, se jim někdy žije dobře? ptá se zástupce ombudsmanky Křeček

12.11.2014 12:24

Zástupce ombudsmanky Stanislav Křeček uveřejnil na svém facebookovém profilu článek, který mu včera vyšel v Lidových novinách. Zamýšlí se v něm nad smysluplností debaty, zda je obchod víc než lidská práva. A dochází k závěru, že dnes už o tom prakticky nemá smysl mluvit.

Proč tam, kde „lidská práva" kvetou, žijí často lidé v bídě, a tam, kde zajištěna nejsou, se jim někdy žije dobře? ptá se zástupce ombudsmanky Křeček
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zástupce Veřejného ochránce práv Stanislav Křeček

Křeček si všímá, že otázka lidských práv je v poslední době v českých sdělovacích prostředcích velmi frekventovaná. Naposledy se vedla například v souvislosti s cestou prezidenta Zemana do Číny. Pojítkem všech polemik je prý úvaha nad tím, zda jsou si některá lidská práva „rovnější“ než jiná, přičemž někteří tvrdí, že základní lidská práva jsou rovnocenná právům sociálním a že jedna bez druhých jsou nereálná.

Současná i historická realita ale podle Křečka svědčí o něčem jiném. Kupříkladu Bastila prý za velké francouzské revoluce nepadla kvůli neexistující Deklaraci práv občana a člověka, nýbrž kvůli vysokým daním a robotování, které zažívalo devadesát osm procent obyvatel státu. Což prý názorně dokládá pozdější obnovení tolik nenáviděné monarchie poté, co obyvatelé zjistili, že kromě nově nabytých práv občana se v jejich životě prakticky nic nezměnilo.

Podobně dnes žene africké a asijské běžence touha dostat se do Evropy nikoliv kvůli naší úrovni základních práv, ale proto, že usilují o získání stejných sociálních a ekonomických práv, jakými disponují Evropané.

V dnešním světě jsme rovněž dle Křečka svědky toho, že v některých státech mají obyvatelé vysokou životní úroveň i bez zajištění „základních lidských práv“, a naopak ve státech, kde jsou tato práva zaručena, miliony lidí živoří a nůžky mezi bohatými a chudými se stále rozevírají.

„Přestaňme proto klást nesmyslné otázky typu: Je obchod víc než lidská práva? Otázka ani případná odpověď nemají dnes žádný praktický smysl…“ uzavírá Křeček.

Celý text k přečtení ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…