Proč za tohle vězení? Splácet škodu. Zemanova milost: Jiný pohled

31.03.2022 10:24 | Ze sítí

Proč dostal Miloš Balák od prezidenta milost? Advokátka Monika Čírtková si myslí, že důvodem mohlo být to, že trest byl nepodmíněný, ačkoliv podmíněný být mohl. Sama je proti tomu, aby se za majetkovou a hospodářskou trestnou činnost udílely vysoké tresty vězení, protože jsou pro stát drahé a zabraňují tomu, aby dotyčný co nejdřív škodu nahradil.

Proč za tohle vězení? Splácet škodu. Zemanova milost: Jiný pohled
Foto: Archiv Moniky Čírtkové
Popisek: Advokátka Monika Čírtková

Anketa

Má prezident Zeman vaši důvěru? (Ptáme se od 30. 3. 2022)

70%
27%
hlasovalo: 23469 lidí
Advokátka si všimla silné negativní reakce vůči milosti udělené Miloši Balákovi prezidentem republiky. Je podle ní pochopitelná vzhledem k tomu, jak je okolí Miloše Zemana neoblíbené, a také protože se jedná o prominutí soudně dokázaného přečinu.

Čírtková podotýká, že milosti jsou výsostná pravomoc prezidenta a že k nim hlava státu ani nemusí dávat zdůvodnění, tudíž je bezpředmětné kritizovat případné nesprávné zdůvodnění. „Já sama nemám k zakotvení pravomoci prezidenta udělovat milosti v naší ústavě výhrady, naopak uznávám účel a funkci tohoto institutu v právním řádu. Právo prezidenta udělit milost komukoliv uzná za vhodné respektuji. Nejvhodnějším komentářem k jakékoliv milosti je podle mého názoru mlčení,“ míní.

Ale vyjadřuje se k Balákově kauze, tedy že omilostněný byl odsouzen za majetkovou trestnou činnost. Advokátka si nemyslí, že by se za tuto činnost měly udělovat dlouholeté tresty odnětí svobody. „Takové tresty jsou vhodné za násilné, kruté a bezohledné jednání, ale proč posílat někoho do vězení za přikrádání u veřejných zakázek? Ať vrátí výhody, zaplatí škodu, úroky, penále, citelný peněžitý trest, nechť je mu uložen zákaz činnosti. Soudní proces a dehonestace s ním spojená, vysoké finanční postihy a nemožnost nadále vykonávat zaměstnání či odpovědnou funkci by mohly postačovat. Nevím, proč má takový člověk strávit několik let ve vězení?“ ptá se.

V té souvislosti upozorňuje, že Balák od soudu dostal tři roky trestu, což je přesně na hranici, kdy ještě může být uložen trest podmíněný. Majetková trestná činnost je pak podle ní přesně ten typ trestné činnosti, která si o podmíněný trest „přímo říká“, protože je s ním většinou spojený zákaz činnosti, peněžitý trest a náhrada škody.

 

Poukazuje na to, že podmíněný trest také znamená, že stát nemusí platit za pobyt odsouzeného ve vězení, naopak dotyčný může dále pracovat a splácet škodu a většinou si dává dobrý pozor, aby se vyvaroval trestné činnosti. „Uložení podmíněného trestu odnětí svobody v tomto případě by bylo velice efektivní. Ale soudy se rozhodly jinak, trest podmíněně odložen nebyl. Proč to? Jak byste rozhodli vy, být v roli soudce?“ táže se Čírtková a spekuluje, zda právě neudělení podmíněného trestu nebylo to hlavní, co Miloše Zemana přimělo udělit Balákovi milost.

„Ale to se nedozvíme. A snad je to tak správně. Milosti sluší mlčení,“ říká závěrem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…