Prodlužování konfliktu zbraněmi pro Ukrajinu? Scholz má jasno. Je tu prý šance na dřívější konec války

17.02.2023 21:40

„Naše dodávky zbraní válku neprodlužují… Čím dříve Putin pochopí, že svého imperialistického cíle nedosáhne, tím větší je šance na dřívější konec války a tím spíše se stáhnou ruské dobyvatelské síly,“ řekl německý kancléř Olaf Scholz na úvod třídenní Mnichovské bezpečnostní konference a odmítl tak, že by vojenská pomoc, sloužící Ukrajině k obraně před ruskými útoky „prodlužovala válku“, jak někteří tvrdí. Spojenci by dle německého kancléře měli jednat okamžitě. Svůj pohled na možný konec konfliktu následně připojil francouzský prezident Emmanuel Macron.

Prodlužování konfliktu zbraněmi pro Ukrajinu? Scholz má jasno. Je tu prý šance na dřívější konec války
Foto: Kremlin.ru
Popisek: Olaf Scholz v Kremlu

Anketa

Chystáte se ke koupi elektromobilu?

1%
97%
hlasovalo: 20110 lidí
Po dlouhé době, kdy k Berlínu zaznívala tvrdá kritika za jeho nejednoznačný postoj k podpoře Ukrajiny a za týdny váhání v otázce zbraňové pomoci Ukrajině v podobě tanků Leopard, se německý kancléř Olaf Scholz během svého projevu na Mnichovské bezpečnostní konferenci vyjádřil k otázce přístupu Německa k podpoře Ukrajiny až nebývale přímočaře – namísto dřívějšího váhání od německého lídra zaznívaly i výzvy k vojenské pomoci od dalších zemí.

Scholz podle Financial Times ostatní země vyzval, aby Ukrajině poskytly slíbené těžké zbraně. Všichni, kteří mají možnost Kyjevu dodat bojové tanky, by tak dle něj nyní měli učinit. Dodal, že německý ministr obrany Boris Pistorius a ministryně zahraničí Annalena Baerbock využijí mnichovskou konferenci k tomu, aby spojence k plnění jejich závazků ohledně tanků povzbudili.
 
Německo podle Scholze „udělá, co bude v jeho silách, aby partnerům toto rozhodnutí usnadnilo“. Berlín chce umožnit výcvik ukrajinských vojáků v Německu či spojencům poskytnout podporu z hlediska dodávek a logistiky.

Těsně poté, co Mnichovskou bezpečnostní konferenci prostřednictvím videospojení z Kyjeva zahájil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, Scholz dle serveru Euractiv.com zdůraznil nutnost hledání rovnováhy mezi podporou Ukrajině a eskalací konfliktu. „Budeme i nadále hledat rovnováhu mezi poskytováním podpory Ukrajině a zabráněním neúmyslné eskalaci,“ řekl.

Právě tato rovnováha ovšem znamená, že by spojenci měli dle německého kancléře Ukrajině okamžitě začít posílat tanky, které jí předtím slibovali. „Můžeme říci, že největším dodavatelem zbraní pro Ukrajinu v kontinentální Evropě je aktuálně Německo a budeme jím i nadále,“ řekl kancléř, dle něhož „je moudré být připraven na dlouhou válku a je moudré dát Putinovi najevo, že jsme připraveni zůstat s Ukrajinou“.

„Není pravda, že naše dodávky zbraní prodlužují válku, opak je pravdou,“ zaznělo rovněž od Scholze podle The Irish Times s naznačením, že válka skončí, jakmile si Putin uvědomí, že svých cílů na Ukrajině nedosáhne.

V rámci dodávek zbraní mimo tanky je dle Scholze ovšem nutná úzká koordinace se spojenci, jelikož „poprvé v našich dějinách vede zde na evropské půdě imperialistickou agresivní válku jaderná mocnost“.

Že je třeba připravit se na „dlouhodobý konflikt“ a výrazně investovat do výdajů na obranu, po Scholzově vystoupení dle Deutsche Welle zdůraznil také francouzský prezident Emmanuel Macron. I on hovořil o nutnosti zintenzivnění podpory pro Kyjev.

„Rozhodně musíme zintenzivnit naši podporu a naše úsilí k odporu ukrajinského lidu a jeho armády a pomoci jim zahájit protiofenzivu, která jediná může umožnit důvěryhodná jednání, o nichž rozhodne Ukrajina, její orgány a její lid,“ vyjádřil se Macron k svému pohledu na možný konec konfliktu.

Vést dialog s Ruskem dle francouzského lídra postrádá smysl, jelikož to byla právě Moskva, která se rozhodla válku na Ukrajině eskalovat a došla až „k páchání válečných zločinů a k útokům na civilní infrastrukturu“. „Není čas na dialog, protože tu máme Rusko, které si vybralo válku,“ zmínil s odkazem na ruské zintenzivnění bojů na východě Ukrajiny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…