Profesor Cyril Höschl a kolega: Ano, islám v našem způsobu života nechceme

04.09.2015 19:28

V pátečních Lidových novinách vyšlo vyjádření psychiatra a profesora Cyrila Höschla na adresu výzvy Vědci proti násilí a lhostejnosti. Ten s ní totiž nesouhlasí a jeden z důvodů, proč tak činí, je, že si podle něj výzva sama protiřečí. Protože kdo víc než vědci, je odtržen od reality všedního dne.

Profesor Cyril Höschl a kolega: Ano, islám v našem způsobu života nechceme
Foto: repro youtube.com, tan
Popisek: Prof. MUDr. Cyril Höschl, DrSc.

Kritizuje už základní vyjádření v preambuli samotné výzvy, podle kterého výzva automaticky počítá s tím, že jen vědci mají „kritické myšlení, schopnost nazírat problémy nezaujatě, pracovat s informacemi, rozeznat fakta od hypotéz“ a ostatním lidem takové vlastnosti a schopnosti nepřísluší, jak tvrdí Höschl.

Výzva také předpokládá, že naše společnost je převážně rasistická a xenofobní, což se podle Höschla nezakládá na reálných datech.

Tuto domněnku velmi jednoduše vyvrací tím, že odcituje jména těch, kteří se účastnili boje o první místa v české superstar. „Vlasta Horváth, Sámer Issa, Martina Balogová, Gabriela al Dhábba či Ali Amiri byli přitom vybráni v širokém hlasování diváků TV Nova, mezi nimiž lze stěží předpokládat výraznou převahu intelektuálů,“ píše Höschl.

Dalším nedostatkem výzvy je prostě jen to, že apeluje na politiky, aby nejednali jako politici a k tomu nenabízí žádná řešení situace.

Jako největší problém výzvy ale vidí, že výzva ani nedefinuje onen základní rozkol naší společnosti. Podle Höschla totiž nejde o to, že by se bála islámského terorismu, jako spíš o to, že islám prostě není kompatibilní s naší kulturou a našimi hodnotami.

„Nesdílíme radikalismus docenta Konvičky, ale zcela se s ním shodujeme, v tom, že islám v našem způsobu života nechceme. Nepatří do něj svým pojetím rovnosti pohlaví, individuálních svobod, pojetím zločinu a trestu a mnohým dalším,“ píše Höschl a dodává: „Máme opodstatněné obavy, že muslimští imigranti jednou – a nemuselo by to dlouho trvat – zcela změní život v naší zemi.“

A právě tyto obavy jsou tím, co způsobuje problém veřejnosti s migrační vlnou. Řešení situace podle něj souvisí se snahou jí porozumět dřív, než se ho chopí extremisté a rasisté. „Opomíjením či znevažováním těchto obav a ‚politickou korektností‘ se jejich nástup usnadňuje.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…