Profesor Keller: Američané chtějí konflikt s Ruskem vyhrotit záměrně. Snad Obama ví, proč to dělají

16.06.2015 11:10

Americké noviny New York Times v sobotu napsaly, že americké ministerstvo obrany připravuje plán na rozmístění tanků, bojových vozidel a dalších těžkých zbraní až pro pět tisíc svých vojáků v pobaltských státech a dalších několika státech východní Evropy.

Profesor Keller: Američané chtějí konflikt s Ruskem vyhrotit záměrně. Snad Obama ví, proč to dělají
Foto: Hans Štembera
Popisek: Profesor Jan Keller

New York Times se odvolávaly na informace od amerických činitelů a vládních představitelů východoevropských členů NATO. Spojené státy americké chtějí podle listu zastrašit možnou ruskou agresi ve východní Evropě. „Pentagon je připraven umístit bojové tanky, válečná vozidla pro podporu pěchoty a jiné těžké zbraně pro 5 000 amerických vojáků v Pobaltí a v zemích východní Evropy,“ napsali reportéři NYT.

ParlamentníListy.cz se dotázaly politiků, co si o tom myslí. Europoslanec ČSSD Jan Keller považuje iniciativu za záměrné vyhrocování konfliktu. „Domnívám se, že pokud k tomu dojde, bude konflikt eskalovat. A myslím si, že tohle Američané dobře vědí, což znamená, že chtějí konflikt vyhrotit záměrně. Proč to dělají, na to odpovědět nedokážu. Jenom doufám, že to ví aspoň prezident Obama,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Keller.

„Oficiálně nic ještě sděleno nebylo. Zřejmě jde také o reakci na zájem některých zemí východní Evropy posílit vlastní bezpečnost. Respektujeme tyto opakované žádosti z jejich strany. Nicméně v případě České republiky nevidím žádné vojenské důvody k umísťování základen či dalších vojáků na našem území. Měli bychom spíš doplnit stavy a plnit řádně závazky, které neseme jako členové aliance,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz ministr zahraničí a místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek.

Rusko se ohradilo

Vysoký představitel, který si přál zůstat v anonymitě, odmítl podle agentury Reuters zprávu amerického deníku The New York Times, který se odvolával na americké a spojenecké zdroje, podrobně komentovat.

Mluvčí Pentagonu Steve Warren uvedl, že v této otázce nebylo zatím nic rozhodnuto. „Armáda USA v posledních letech rozšířila rozmísťování zařízení pro výcvik s našimi spojenci v NATO a partnery. Armáda dále zvažuje nejlepší místo k umístění tohoto materiálu na základě konzultací se spojenci,“ řekl Warren agentuře Reuters.

Ruské ministerstvo zahraničí dle ČTK obvinilo Washington, že postupuje v rozporu se smlouvou o formách soužití Ruska a NATO, která byla podepsána v roce 1997. Takzvaný Zakládající akt o vzájemných vztazích, spolupráci a bezpečnosti mezi Severoatlantickou organizací a Ruskou federací podle Moskvy zavazoval Alianci nerozmisťovat významné ozbrojené síly trvale u ruských hranic. Rozmisťování předsunuté techniky je právě takovou trvalou vojenskou přítomností,“ upozorňuje se v prohlášení.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…