Profesor Keller: Dělali ze mě blbce

07.07.2014 9:51

Europoslanec za ČSSD Jan Keller v rozhovoru pro Reflex.cz ukázal na místo, kde se Evropská unie stává neprůhlednou. Jde podle něj o smlouvu století s USA, Transatlantické obchodní a investiční partnerství (TTIP), a my prý skoro nevíme, co obsahuje. Postěžoval si také na média, která z něj prý dělala blbce.

Profesor Keller: Dělali ze mě blbce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Keller

Europoslanec za ČSSD, environmentalista a sociolog, profesor Jan Keller v rozhovoru pro Reflex.cz mluvil o svých prioritách v Evropském parlamentu. Zkritizoval také média, protože podle něj tvrdila, že kandidoval kvůli farmářským trhům.

„Štvalo mě, že ze mě média dělala během kampaně blbce. Psalo se, že kandiduji proto, abych podpořil farmářské trhy. Farmářské trhy se mi líbí, ale to hlavní, proč jsem kandidoval, bylo, že chci podpořit práva zaměstnanců. Volný trh je sice hezká věc, ale nesmí převládnout nad právy zaměstnanců. Tomu se chci věnovat ve výborech Evropského parlamentu,“ objasnil pro Reflex.cz Keller.

Nemůžeme dopustit, aby vládly korporace místo parlamentů a vlád

Jan Keller patří k těm, kteří upozorňují na rizika spojená s připravovanou smlouvou s USA a nelíbí se mu, že přes její závažnost je o ní zatím k dispozici minimum informací. „Zásadní je dnes připravovaná obchodní smlouva s USA, tedy Transatlantické obchodní a investiční partnerství (TTIP). Je to smlouva století, která více otevře nejen samotný trh. Nikdo přesně neví, jak bude návrh vypadat, protože smlouvu připravuje v rámci EU komisař pro obchod, který do ní nenechá nikoho nahlédnout. To je netransparentní a nedemokratické. Jen v USA zveřejnili pár podrobností. Pak se EU diví, že se o ní říká, že je nedemokratická, ale tohle je jasný demokratický deficit,“ konstatuje Keller.

Důsledky té dohody podle něj mohou být velmi významné. On sám se prý obává, aby nezvýhodňovala velké korporace. „Ano. Bojím se, že ta smlouva dá více pravomocí velkým korporacím nad parlamenty. Bude docházet k arbitrážním soudům, kde na jedné straně budou stát státy a na druhé korporace, jež budou chtít odškodnit za ušlé zisky, o které přijdou kvůli novým právním úpravám státu,“ popisuje své obavy Keller.

Jako příklad uvedl arbitrážní soud spor nejmenované tabákové firmy s Austrálií. „Tabáková firma zažalovala Austrálii o ušlý zisk, protože musela dát povinně na krabičky s tabákovými výrobky více odstrašující obrázky s prokouřenými plícemi, což jí snížilo tržby. Nemůžeme dopustit, aby vládly korporace místo parlamentů a vlád,“ tvrdí Keller.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…