Profesor Keller potápí "vlajkovou loď reforem"

24.04.2012 8:39

Petr Nečas podporuje snahu Karolíny Peake sesbírat odpadlíky tvrzením, že se ČR povede špatně, pokud se zastaví reformy. V čele pomyslné reformní flotily pluje reforma důchodová. Její nastavení prý povede k drastickému oslabení penzijního systému. V komentáři pro deník Právo to píše sociolog Jan Keller.

Profesor Keller potápí "vlajkovou loď reforem"
Foto: ParlamentníListy.cz
Popisek: Profesor Jan Keller

Podle jeho názoru předkládají reformátoři mladým lidem zcela asociální výzvu, neboť je nabádají, aby ve svůj prospěch odčerpávali prostředky, které měly zajišťovat generaci jejich rodičů. Keller v komentáři naráží na skutečnost, že pokud mladí lidé budou měsíčně dávat dvě procenta soukromým penzijním fondům, reformátoři je zbaví povinnosti přispívat třemi procenty na důchody rodičů. "Současní i budoucí senioři, jimž je takto přímo pod nohama rozebírán hlavní pilíř zajištění na stáří, jsou navíc donuceni finančně na tuto operaci ze svých důchodů přispívat," píše sociolog.

Podle Kellera tak lidé, kteří celý život odváděli peníze na penze, "mají být dnes solidární" se svými vnuky. Při každém nákupu totiž přispívají na to, aby část mladých lidí neustále mohla oslabovat penzijní pilíř. O to vydatněji pak prý budou krmeny soukromé fondy.

Pohoda pro pro bohaté, pro chudé kost

"Senioři však nebudou ze svých penzí sponzorovat privatizaci penzijního zajištění úplně všem mladým. Po korunce se prý budou skládat na spokojené stáří pouze těm, kdo mají dostatečně vysoké příjmy, aby se jim vyvedení peněz z průběžného systému vyplatilo," prohlásil sociolog v článku pro Právo.

Podle jeho slov si prý většina mladých lidí moc nevydělá a spoření do druhého pilíře si rozmyslí.  Až jednoho dne tito lidé odejdou do penze, bude je podle Kellera čekat pouze na "kost ohlodaný" penzijní pilíř.

Právě u něj prý zastaví hlavní loď reforem. "Přesně těch, bez kterých by se nám prý dařilo tuze zle a bez kterých by se Karolína Peake cítila být zbavena cti," končí svůj komentář v Právu Jan Keller. 

{relatedarticles title="Psali jsme:" articles=&

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bob

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…