Profesor Knížák třeskutě promluvil o Zemanovi, Havlovi i udávání. Vytočí úplně všechny

20.08.2020 17:45

Bývalý šéf Národní galerie Milan Knížák se rozhovořil pro týdeník Reflex. Odmítl, že by byl provokatérem. "Jen chci říkat to, co si myslím, a nepředstírat. Moje matka říkala, že už jsem se s ,duševní chorobou‘ říkat věci natvrdo narodil," poznamenal Knížák.

Profesor Knížák třeskutě promluvil o Zemanovi, Havlovi i udávání. Vytočí úplně všechny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Knížák

Knížákovi bylo nedávno 80 let, jak říká, pracovat mu však nedělá žádné potíže. "Nějak ale nezvládám život. V tom vedru, které je, mě unavuje i mluvit. Nebaví mě se ani oblékat. Nejradši chodím na chalupě nahý. Není sem odnikud vidět, navíc proč by mě místní šmírovali. Už mě znají," poznamenal Knížák, který to podle svých slov neměl za bolševiků jednoduché. "Udával mě, kdo mohl," poznamenal na své chalupě v Mariánských Lázních. 

Následně se vyjádřil k uplynulým třiceti letům v této zemi. Uvedl, že devadesátá léta, na která se dnes nadává, mu připadala krásná. "Byla plná nadšení i chyb. Dobu, v níž se chybuje, mám rád, protože se něco děje. Dnešek považuju za katastrofu, protože nám vládnou komunisté. Jak přeneseně - Babiš a další -, tak přímo tím, že se vládnutí de facto účastní. To považuju za degradaci ideálů, které jsme, alespoň někteří z nás, po roce 1989 měli," uvedl rázně. 

Lidé podle něj mají krátkou paměť. A jsou rádi otroky, jen když se mají dobře. "Český národ žil dlouho v porobě a asi se mu po ní stýská. Převzít odpovědnost za svůj život je moc práce," uvedl muž, kterému nikdy podle jeho slov ani nebylo členství v KSČ nabídnuto. 

Milan Knížák a skupina Aktual: Chovám v kleci boševika

Své pak Knížák řekl i k vlastenectví, které mu dle jeho slov nevadí, když není agresivní. A kde vidí dělicí čáru mezi vlastenectvím a nacionalismem? "Každá hranice mezi něčím je křehká a musí se dennodenně opečovávat. Na jednu stranu by měla být trochu neprostupná, ale současně by měla respektovat odlišnosti druhého. To bychom měli mít neustále na paměti. Hranice nejsou hradby v krajině, ale v mysli," uvedl.

Při otázce na budoucnost uvedl, že by si přál, aby některé osvědčené morální hodnoty platily dál. Třeba pravda. 

Závěrem rozhovoru se pak vyjádřil k prezidentům. Nejprve k Václavu Havlovi, který jej podle jeho slov nezajímal a nelíbily se mu ani jeho divadelní hry. "Havel mi byl vlastně lhostejný," uzavřel. Sám si o možném prezidentování zakázal přemýšlet. A co se týče prezidenta Miloše Zemana? "Podle mě je psychicky labilní a jeho okolí ho manipulativně ovládá," uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…