Profesor: Plaťte lidem za očkování. Levnější, než aby leželi na JIP

27.10.2021 8:35

Očkování v Česku drhne. A mezi neočkovanými se epidemie v posledních dnech znovu rozhořela jako stepní požár, který podle všeho prozatím nabírá na síle. Co s tím? Biochemik Jan Konvalinka vládu vyzývá k tomu, aby lidem zaplatila za to, že se nechtějí očkovat. Pořád to totiž vyjde levněji než pobyt jednoho jediného pacienta na JIP. Nebránil by se prý ani povinnému očkování.

Profesor: Plaťte lidem za očkování. Levnější, než aby leželi na JIP
Foto: Repro YouTube
Popisek: Prof. Jan Konvalinka

Epidemie koronaviru v Česku znovu nabírá na obrátkách. Minulý týden přibývalo přes tři tisíce nově covid pozitivních za den a na počátku tohoto týdne to bylo dokonce přes čtyři tisíce nově nakažených za jediný den. V nemocnicích a na jednotkách intenzivní péče končí ve většině neočkovaní lidé. Ministr zdravotnictví za hnutí ANO otevřeně mluví o epidemii neočkovaných.

Anketa

Ještě přitvrdit proti neočkovaným?

20%
78%
hlasovalo: 28294 lidí

Očkování v Česku drhne. Ukončené očkování má na 6 milionů lidí, což v praxi znamená, že se nedaří dosáhnout proočkovanosti 70 a více procent populace, přičemž oněch 70 procent bylo metou, kterou chtěl Babišův kabinet překonat. A neuspěl.

Co s tím?  

Biochemik Jan Konvalinka Babišův kabinet vyzývá k tomu, aby lidem zaplatil za to, že se nechají očkovat. A to zaprvé alespoň jednou dávkou co největší počet lidí a dávkou třetí spoluobčany z rizikových skupin. Data v Izraeli ukazují, že třetí dávka občanům z rizikových skupin zachraňuje životy.

„Já bych byl pro pozitivní motivaci, uvažoval bych třeba o slevách na zdravotním pojištění nebo by úplně stačilo každému očkovanému dát tisícovku na ruku a obrovsky by se to vyplatilo, protože všechna ostatní opatření jsou extrémně drahá. Opravdu bych proto hledal všemožné způsoby, jak motivovat lidi k očkování, protože prokazatelně funguje a zachraňuje lidské životy. Všechno ostatní je náhražka,“ prohlásil Konvalinka v rozhovoru pro server Seznam Zprávy.

Třetí dávky by se podle Konvalinky lidé neměli bát, protože výskyt nežádoucích účinků je u této dávky minimální. Konvalinka se v této souvislosti zlobí na stát, že lidem třetí dávku nedoporučuje a nebojuje proti dezinformacím spojeným s očkováním.

„Je tragické, jak selháváme v boji proti dezinformátorům a konspirátorům, kteří to podle mého názoru dělají se zlým úmyslem a často financováni ze zahraničí. To je naše selhání jako společnosti,“ konstatoval.

Ale je optimista a věří, že lidé se nakonec naočkovat nechají. Rostoucí čísla je k tomu ostatně motivují již dnes.

Jednou z možností je podle něj i zavedení povinného očkování. „Co říkají právníci, tak schůdnou cestou by možná bylo povinné očkování. To je věc, o které by se zřejmě mělo začít diskutovat,“ uzavřel Konvalinka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…