Profesor Zelený: Odchod Řecka? EU se bojí, že se rozpadne říše

16.07.2015 9:41

Český ekonom Milan Zelený se na serveru Hlídacípes.org zamýšlí nad tím, proč Evropská unie nedovolí Řecku odejít. Bankéři a byrokraté se podle něj bojí, že by se mohli přidat další.

Profesor Zelený: Odchod Řecka? EU se bojí, že se rozpadne říše
Foto: Vojtěch Vlk
Popisek: Milan Zelený

Evropská unie se nedá opustit, z Evropské unie se nesmí odejít. Jediný úspěšný odchod by spustil řetězovou reakci v hluboce nestabilní říši pravidel tzv. ‚úsporných opatření‘. Tato pravidla zajišťují splácení dluhů – protože celá EU spočívá na žití ‚na podpoře‘ a ‚na sekyru‘; zajišťuje tak maximální dlouhodobou závislost občanů na vládnoucím superstátu bankéřů a byrokratů,“ popisuje Zelený s tím, že tato pravidla nezajišťují hospodářskou nezávislost, ekonomický úspěch nebo dokonce důstojný život pro nastupující generace. 

Politická reprofilace dluhů není hospodářská reforma, ani pokusem o oživení ekonomiky, ale snahou o hlubší zavázání Řecka (a ostatních) do nekonečné smyčky ‚zadlužování za účelem splácení pro další zadlužování‘. Účelem je udržení EU a zmírnění strachu vládnoucích v rozpadající se unii,“ podotkl ekonom.

Řecko se podle něj musí stát odstrašujícím příkladem, jak Unie trestá nedodržování německých pravidel. „Jednou v EU – navždy v EU, až do vlastního samorozpadu,“ uvedl. A zároveň podotkl, že když Řekové zůstanou v EU, budou podrobeni takovým podmínkám, že se jejich ekonomika již nikdy nevzpamatuje. 

Jestli by ale sami vystoupili, tak se okamžitě stanou pokryteckým ‚humanitárním‘ případem, odkázáni na charitu bývalých ‚přátel‘. Nepomůže jim pak ani Rusko, ani Čína,“ uzavřel s tím, že prostí občané Řecka nakonec vše odnesou – budou trápeni, týráni a ponižování co nejdéle.

Původní text čtěte ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

17:45 Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

POHLED IVANA HOFFMANA Je příslovečný brod pro naši civilizaci blízko, nebo se naopak vzdaluje, uvažu…