Profesor Zelený varuje: Česká republika má velký problém. A pokud jde o Zemana...

31.08.2014 14:20

Hostem třetí a poslední části nedělních Otázek Václava Moravce České televize byl ekonom působící v New Yorku Milan Zelený. Před televizními kamerami popsal rizika, kterým čelí česká, ale vlastně i světová ekonomika. Nebyla to nijak lichotivá slova. Zkritizoval v této souvislosti i politiku zahraničních pobídek pro cizí investory. Vymezil se i proti prezidentovi Miloši Zemanovi.

Profesor Zelený varuje: Česká republika má velký problém. A pokud jde o Zemana...
Foto: wikipedia.org
Popisek: Ekonom Milan Zelený

„Pokud my přilákáme zahraničního subdodavatele, tak co budou dělat naši subdodavatelé? A my pořád někoho stimulujeme, aby přišel k nám, ale kdo stimuluje nás, abychom šli dál?“ kladl si hned v úvodu svého vystoupení otázku Zelený.

Následně popsal svět jako místo, kde jsou provázány jednotlivé ekonomiky, zásadní roli přitom hraje, kde jsou jednotlivé ekonomiky zaregistrovány. Česko by potřebovalo, aby se klidně i zahraniční podniky registrovaly u nás. To se ale příliš neděje. Je to spíše naopak. Na našem území působí firmy sídlící v zahraničí.

Stejně tak je prý třeba opustit představu, že produkt oběhne celý svět, než se dostane k zákazníkovi, protože se jeho část vyrobí tu a druhá onde. Dnešní trend už je jiný. Vše se co nejvíc přibližuje k zákazníkovi.

Problém se zaměstnaností

Následně se vyjádřil k otázce zaměstnanosti v Česku. „Dneska už nemůžeme očekávat růst zaměstnanosti v zemědělství ani v průmyslu, a díky automatizaci, nemůžeme ho očekávat ani ve službách a nemůžeme ho očekávat ani ve státní službě,“ upozornil ekonom. Dnes podle jeho názoru neexistuje sektor, ve kterém by zřetelně rostla zaměstnanost. To ale platí u všech vyspělých zemí.  

Zeman a investice

Vyjádřil se také ke slovům prezidenta Miloše Zemana. Ten často mluví o potřebě investovat. „Ale musíme si uvědomit, že oprava dálnic není investice, to je normální očekávaný výdaj, se kterým musí počítat každý vlastník,“ podotkl Zelený. Je to stejné, jako když musíte opravovat střechu na svém domě.

„Podle mého názoru by stát vůbec neměl podnikat,“ pokračoval odborník. Podnikání a investování by mělo zůstat v soukromém sektoru. Podnikání státního sektoru s sebou nese např. rizika korupce. To se ostatně ukazuje i na firmách, které jsou v přijímání zakázek závislé právě na státu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…