Profesor imunologie Hel se rozhodl vystrašit občany: Teďka uděláme bu bu bu

22.01.2021 13:51

Imunolog Zdeněk Hel nahlas pochválil ministryni práce a sociálních věcí Janu Maláčovou (ČSSD) a předsedu vlády Andreje Babiše (ANO) a konstatoval, že Babiš byl doposud velmi vnímavý k návrhům expertů, jak postupovat v koronavirové krizi. Pak se obrátil k občanům s naléhavou prosbou. „Pokud nemusíte cestovat, necestujte. Pokud nemusíte používat hromadnou dopravu, tak ji nepoužívejte, nepoužívejte výtahy. I na chodníku se snažte vyhýbat lidem,“ zdůraznil s tím, že je naprosto nezbytné zastavit šíření nových mutací viru.

Profesor imunologie Hel se rozhodl vystrašit občany: Teďka uděláme bu bu bu
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Profesor imunologie Hel

Imunolog, biochemik a profesor patologie Zdeněk Hel je jedním z lidí, kteří spustili nezávislou iniciativu Sníh, která se věnuje důkladnému studiu nového typu koronaviru. V rozhovoru pro server iDNES.cz prohlásil, že britská mutace je nebezpečná v tom, že jako nakažlivější varianta koronaviru proletí společností rychleji, než se podaří naočkovat většinu populace. „Po imunizaci mají šanci na lehký průběh nemoci a tato nemoc u nich pak může vést k vybudování dlouhodobé imunity."

Poté pochválil jak ministryni práce a sociálních věcí Janu Maláčovou, tak premiéra Andreje Babiše, kterému server iDNES.cz patří. Jak Maláčová tak Babiš prý byli ochotni odborníkům z iniciativy Sníh naslouchat a vedli s nimi dlouhé diskuse.

„Nechci tady dělat reklamu žádné politické straně a žádné konkrétní osobě, ale musím říct, že jsme měli velice produktivní a dobrý rozhovor s panem Babišem. Prosím vás, neříkám to proto, že bych měl nějaké napojení se zájmovými skupinami, ale musím říct, že pan premiér doposud byl velice receptivní a ty diskuse se ubírají správným směrem,“ poznamenal Hel s tím, že oceňuje už to, jak se virus analyzuje v laboratořích v České republice. „My můžeme být premiantem,“ upozornil imunolog.

Pokud jde o evropské a americké vakcíny, tak u těch Hel věří, že prochází přísným systémem kontroly, protože jako imunolog má osobní zkušenost s tím, jak přísně se nové preparáty posuzují. Jisté pochybnosti má však u ruských a čínských úřadů. „Otázka je, do jaké míry můžeme věřit ruským a čínským úřadům,“ poznamenal Hel.

Pozornost věnoval také Izraeli, kde se teď epidemická situace zhoršuje i navzdory tomu, že první dávku vakcíny od firmy Pfizer dostaly asi 2 miliony Izraelců. Hel má za to, že to může mít víc důvodů. Možná lidé přestali být při očkování ostražití, možná se v Izraeli šíří nová mutace. O tom ale Hel nechtěl příliš spekulovat.

Konstatoval však, že koronavirus se šíří v podstatě jako kouř. Onen kouř, nebo přesněji řečeno aerosolová infekce, prochází i v okolí roušky.

„Chránit se proti aerosolové infekci je nesmírně obtížné. Proto já bych tady doporučoval všem, pokud nemusíte cestovat, necestujte. Pokud nemusíte používat hromadnou dopravu, tak ji nepoužívejte, nepoužívejte výtahy, radši běžte po schodech. I na chodníku se snažte vyhýbat lidem. Je tady takový mýtus, že se člověk virem nakazí za 15 minut. To je naprostý nesmysl. Virem se můžete nakazit za sekundy,“ zdůraznil Hel.

Krátce po tom však poněkud selhala technika a pan profesor na obrazovce zbělel jako duch.

„Teďka vás budu strašit, teďka uděláme bubu,“ pravil rozverně Hel.

Znovu zopakoval, že koronavirus se šíří velmi snadno a lidé se musí co nejvíce chránit.

Vládě potom vyčítá, že velmi zanedbala trasování nemocných a obecně celkové testování populace. Jednoduchý test by podle Hela měl mít k dispozici každý, kdo o něj projeví zájem. Pokud by tyto domácí testy, např. ze slin, lidem ukázaly, že jsou nakažení, zůstali by deset dní doma a pak by se normálně vrátili do života. Mezitím by také měli zavolat všem svým kontaktům a upozornit je, že i oni mohou být nakažení, protože hygienici podle Hela nemají šanci všechno stihnout, i když se velmi snaží.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…